banner-image

Dizenterija kod svinja – krvavi proliv

Ova bolest pogađa svinje svih uzrasta. Ključni klinički znakovi su vodenast, krvavi proliv; gubitak telesne mase i dehidracija. Smrtnost se može dogoditi ako dehidracija potraje. Jedan od najboljih preparata trenutno dostupnih na tržištu je SDM 1000. Distribuira ga Alpex Feed iz Silbaša. 

Dizenteriju kod svinja izaziva mala bakterija spiralnog oblika Brachispira hiodisenteriae. Prvi put je identifikovana krajem 1960-ih i prethodno je bila poznata kao Treponema hiodisenteriae i Serpulina hiodisenteriae. To je jedna od bolesti sa najvećim ekonomskim posledicama koja se najteže može iskoreniti naročito kod svinja u porastu.

Izaziva ozbiljno propadanje crvenih krvnih zrnaca, stvaranje sluzi, krvavi proliv sa jakom upalom debelog creva (kolitis) – koji je primarno mesto za apsorpciju vode u telo.

Svinje koje su pogođene B. hiodisenteriae će u početku imati povišenu temperaturu od 41 ° C (normalan raspon 38,7-39,8 ° C) nekoliko dana, izgledaće neveselo, potišteno, imaće smanjen apetit i usukan stomak. Izgled fecesa će se kretati od mekanog do gotovo vodenog sa pojačanim crvenilom kože ispod anusa, izrazito neprijatnog mirisa. Feces će u kasnijim fazama razvoja bolesti sadržati krv, sluz i u teškim slučajevima deliće crevnog zida. Krv će se početi pojavljivati u povećanim količinama, s vremenom će boja fecesa preći iz svetlosmeđe u crnu nalik katranu.

Konzumacija hrane primetno opada kako bolest napreduje. Svinja brzo propada jer postaje dehidrirana i poprima bezvoljan izgled sa upalim očima. Smrtnost je češća pojava kod teških tovljenika u odnosu na ostale starosne grupe. Svinje ponekad brzo pomeraju rep usled bolova.

Pored direktne štete koju bolest prouzrokuje uginućima obolelih životinja, nanosi ogromne ekonomske gubitke koji se ogledaju kroz smanjen prirast, povećanu konverziju (usled oštećenja crevnog epitela smanjuje se njegova apsorptivna moć) i ogromne troškove lečenja.

Bolest se lako prenosi kontaktom sa zaraženom životinjom. Prenosnici mogu biti ljudi, miševi i pacovi, muve i ptice. Nakon kontakta prenosnici su zarazni 21 dan.

Uobičajena borba protiv bolesti je upotreba antibiotika koja je veoma skupa i nije konačno rešenje, jer se bolest veoma često vraća nekoliko dana nakon terapije zbog reinfekcije.

U borbi protiv dizenterije, neophodna je striktna primena svih biosigurnosnih mera.

Već nekoliko godina unazad na našem tržištu postoje razni preparati pomoću kojih sa manje ili više uspeha možemo kontrolisati ovu opaku bolest.

Jedan od najboljih preparata trenutno dostupnih na tržištu je SDM 1000.

SDM 1000  је visokokoncentrovana mešavina specijalno odabranih komponenti prilagođenih upotrebi u modernom uzgoju svinja.

Sprečava rast i razvoj patogenih bakterija uzročnika diareje i na taj način stabilizuje crevnu floru, smanjuje potrošnju lekova i pozitivno utiče na proizvodne performanse životinja.

Proizvod je namenjen neutralisanju uzročnika dizenterije kod svinja Brachyspyra Hyodysenteriae, ali je efikasan i protiv drugih uzročnika proliva u tovu svinja (ileitis i sl.)

Svojstva:

Ovaj preparat utiče na regulaciju pH, povećavanje lučenja enzima pankreasa, redukciju pufernog kapaciteta hrane, modifikaciju crevne flore, smanjenje broja patogena u crevima i konzervisanje stočne hrane.

Utiče i na povećavanje propustljivosti ćelijske membrane (veća apsorpcija hranjivih materija), a pored toga ubrzava prirodnu mikrobiološku aktivnost unutar crevne flore, što opet rezultira boljem varenju hrane i boljoj produktivnosti samih životinja.

Može da pomogne kod usvajanja amonijaka, veže i neutrališe ga, a time se značajno smanjuje visok nivo ovog toksičnog elementa.

Pomaže boljem usvajanju esencijalnih supstanci u ćelijama. Prodire u žive ćelije i obogaćuje ih korisnim materijama, povećava otpornost ćelijskog zida na štetne bakterije i stimuliše imuni sistem.

Deluje i kao promoter rasta.

Zahvaljujući jedinstvenom i kompleksnom dejstvu osnovnih sastojaka, SDM 1000 pomaže u prirodnom restauriranju crevne mikloflore nakon dugotrajne upotrebe antibiotika i hroničnog proliva. Takođe pomaže u čišćenju digestivnog trakta od toksičnih supstanci koje proizvode bakterije.

Prednosti primene:

  • Neutrališe uzročnike dizenterije i drugih vrsta proliva kod svinja
  • Promoter rasta – može unaprediti performanse svinja u tovu za 10 – 30%(u zavisnosti od oštećenja crevnog epitela i intenziteta proliva)
  • Neutrališe toksine bakterija u digestivnom traktu
  • Unapređuje funkciju ćelija creva, povećava propusnu moć za hranjljive materije
  • Smanjuje pH u digestivnom traktu

Medikamenti za životinje pomešani sa proizvodom: nema

Rok upotrebe:6 meseci od dana proizvodnje

Karencanema

U slučaju potrebe može da se upotrebi i zajedno lekovima.

Više informacija o proizvodu može se dobiti u kompaniji Alpex Feed, na brojeve telefona: +381 21 21 00 262  |  +381 21 21 00 263 | +381 65 900  30 08.