banner-image

Kako do podrške iz IPARD-a, bankarskih kredita, osiguranja useva…

U okviru programa Razvoj finansijskih sistema u ruralnim oblastima u Srbiji – SRFP, koji sprovodi Nemačka razvojna banka KfW, zajedno sa partnerom, švajcarskom kompanijom BFC Consulting biće u oktobru održano niz besplatnih obuka koje se tiču izvora finansiranja u agrobiznisu i osiguranja poljoprivrednih proizvoda. Reč je o obukama o IPARD programu, pripremi poslovnih planova, zahteva za kredite i o osiguranju u poljoprivredi.

Obuke o IPARD-u

Partner u programu, agencija Smart IPARD iz Novog Sada, onlajn obuku o IPARD fondu za poljoprivredu i ruralni razvoj organizuje 2. novembra u 18 časova. Poziva poljoprivrednike, predstavnike zadruga, agrobiznisa, kao i sve zainteresovane za ruralni turizam da se prijave preko linka: https://forms.gle/tipGQDTZLaPe2qxF7

Tokom onlajn predavanja biće predstavljene mogućnosti finansiranja investicija i unapređenja biznisa u oblasti poljoprivrede i prerade poljoprivrednih proizvoda, sa osvrtom na ulaganja u ruralni turizam.

IPARD program vredan je 175 miliona evra, a pored registrovanih poljoprivrednih gazdinstava podršku iz ovog fonda mogu da dobiju i mlekare, klanice, prerađivači voća, povrća, jaja i grožđa. Podrška za preduzetnike, mala i srednja preduzeća koja se bave preradom poljoprivrednih proizvoda iznosi od 10.000 evra do dva miliona evra.

Za investicije u ruralnom turizmu po projektu se može dobiti podrška od 5.000 evra do 300.000 evra, a taj javni poziv otvoren je do kraja oktobra ove godine. Očekuje se da Uprava za agrarna plaćanja uskoro raspiše i javni poziv za nabavku novog traktora, a potom i za nabavku mehanizacije i opreme i izgradnju poljoprivrdnih objekata, to jest podizanje i opremanje voćnjaka, plastenika, hladnjača, skladišnih kapaciteta, farmi… Za takve projekte poljoprivrednici mogu da računaju na podršku koja iznosi do milion evra.

Obuke o pripremi biznis plana i zahteva za kredit

Besplatne obuke o pisanju biznis plana i pripremi zahteva za bankarski kredit agencija Smart IPARD organizuje 3. novembra i 4. novembra u Novom Sadu, u prostorijama PSSS Novi Sad.  Prijaviti se možete preko linka: https://forms.gle/tipGQDTZLaPe2qxF7

Učesnici će dobiti sve informacije o izradi biznis plana savremenim metodama. Prva radionica omogućiće im i sticanje veština za korišćenje biznis plana kao alata za planiranje i proveru poslovnih ideja.

Drugog dana biće reči o mogućnostima i dobijanju saglasnosti i finansijskih sredstava za realizaciju novih ili postojećih poslovnih poduhvata od banaka i investitora. Tema te radionice je priprema aplikacija za bankarske kredite.

Obuke o izradi poslovnih planova i zahteva za kredite počinju u 8.30 časova, a s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju broj mesta u prostorijama Poljoprivredne savetodavne stručne službe je ograničen.

Osiguranje u poljoprivredi

Predavanje o osiguranju biće održano onlajn, 26. oktobra u 18 časova. Prijave su moguće preko istog linka kao i za prethodna predavanja: https://forms.gle/tipGQDTZLaPe2qxF7.

Iako je primetan blagi rast interesovanja poljoprivrednika za osiguranje i dalje je procenat osiguranih gazdinstava nizak. Osigurano je najviše 12 odsto od ukupnih oko 3,4 miliona hektara korišćenog poljoprivrednog zemljišta, ali pritom valja imati u vidu činjenicu da mahom te oranice obrađuju velike firme, a da se tek oko pet odsto gazdinstava opredelilo za ovu vrstu zaštite svoje proizvodnje.

Pomenimo, moguće je osigurati ratarske kulture, voće, povrće, čokote vinove loze, sadni materijal, a osnovni rizici obuhvaćeni osiguranjem su grad, požar, udar groma, kao i oluja i poplava. Uz njih, postoje i posebni rizici, u koje spadaju izmrzavanje, gubitak količine i kvaliteta…

S. G.