banner-image

Broj leptira u Belgiji smanjen za četvrtinu, glavni krivci gubitak staništa i poljoprivreda

U Belgiji je broj leptira smanjen za godinu dana za četvrtinu, pokazao je novi godišnji popis leptira koji je uradila Natagora.

Natagora, belgijska organizacija koja radi na sprečavanju gubitaka u biodiverzitetu, popis leptira je sprovela u julu. Popis je pod motom „Pogodite ko leprša u bašti“ okupio više od 11.000 učesnika u 2.772 vrtova.

Kao i godinu dana ranije, najviše je uočeno leptira kupusara a slede crveni admiral i paunov leptir.

Filip Frenet (Philippe Frennet), koji učestvuje u popisu već 16 godina, kaže da je ranije bilo „mnogo divnih leptira koji se, nažalost, više ne mogu videti“ i dodaje da je to veoma zabrinjavajuće. Jedan od krivaca sa smanjenje populacije leptira su klimatske promene.

–  Smanjenje broja leptira povezano ja sa meteorološkim efektima, poput perioda toplotnih talasa ili poplava„, objašnjava entomolog Vinsent Lauete (Vincent Louwette) iz Natagore.

Međutim, tu su i drugi faktori. „Glavni uzrok pada je gubitak staništa i fragmentacija. Tu su i upotreba pesticida, urbanizacija i intenzivna poljoprivreda„, rekao je belgijski entomolog.

– Ono što možemo da uradimo da ublažimo problem, jeste da napravimo prostora prirodi. Ako bude više ‘slobodnih’ oblasti, privući ćemo sve vrste flore i faune. Razvoj vašeg vrta u korist biodiverziteta povećava verovatnoću da u njemu vidite leptira“, rekao je Lauete.

Izvor: Euractiv