banner-image

Biosigurnosne mere ključ odbrane protiv  afričke kuge svinja

U PKS -RPK Zapadnobačkog upravnog okruga održana obuka “ afrička kuga svinja i značaj primene biosigurnosnih mera u svinjarskoj proizvodnji“.

Obuka se održava u sklopu realizacije UN FAO i EBRD regionalnog programa posvećenog zdravstvenoj zaštiti životinja i bezbednosti hrane u Bugarskoj, Rumuniji i Srbiji.

Glavni cilj projekta je pomoć održivoj stočarskoj proizvodnji, smanjenjem rizika pojave opasnih zaraznih bolesti životinja, kakva je i bolest Afrička kuga svinja.

Predavanje je održao profesor dr Dejan Krnjaić sa Fakulteta  veterinarske medicine Univerziteta Beograd.

Epizootiološki podaci ukazuju da je virus afričke kuge svinja rasprostranjen kod divljih i domaćih svinja na određenim područjima u Republici Srbiji.

Prema tome, istakao je profesor Krnjaić, odgoj i držanje svinja treba  orgnizovati i sprovoditi uz doslednu primenu biosigurnosnih mera koje imaju za cilj sprečavanje unošenja i samog širenja bolesti.

Biosigurnost predstavnja  prvu liniju odbrane od same bolesti i ključ je u očuvanju zdavlja svinja. Primenom biosigurnosnih mera smanjuje se pojava infektivnih oboljenja čime se samanjuju troškovi lečenja bolesti i održava se produktivnost u proizvodnji.