banner-image

Pšenica najtraženija na berzi, cena do 31,5 dinara bez PDV

Nedelju na novosadskoj Produktnoj berzi, obeležio je rast cena kukuruza i pšenice, dok je soja zabeležila negativan cenovni trend. Ukupan promet je iznosio 4.700,52 tona robe (-31,38%), čija je finansijska vrednost iznosila 163.720.497,60 dinara (-36,99%).

Početkom nedelje, zabeležena je smanjena aktivnost robno-berzanskih učesnika za kupovinom kukuruza. Međutim, sredinom nedelje došlo je do intenzivnije tražnje ove žitarice, što je uticalo na pozitivan cenovni trend. Kupoprodajni ugovori su realizovani u cenovnom rasponu od 26,00 do 26,50 din/kg sa klauzulom “gratis lager” novembar/decembar. Kukuruzom sa povećanim procentom vlage se trgovalo od 25,20 do 25,80 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena za SRPS kvalitet je iznosila 26,32 din/kg bez PDV-a (28,95 sa PDV-om), što predstavlja rast od 0,21% u odnosu na prethodni upoređujući period.

Pšenica je bila najtraženija berzanska roba. Na evropskom tržištu, cene pšenice su početkom nedelje rasle, sa međunarodnom tražnjom kao glavnim podsticajem. Na Euronext-u, takav nivo cena nije bio od 2008. godine. Na američkom tržištu, u Čikagu, cena je dostigla devetogodišnji maksimum. Ovakav cenovni trend je bio korelativan sa dešavanjima i na domaćem tržištu, gde je zabeležen rast cena od 2,78%. Berzanski ugovori na paritetu FCA su zaključeni u cenovnom opsegu od 31,00 do 31,50 din/kg bez PDV-a, odnosno 31,70 din/kg bez PDV-a na CPT. Prosečna cena trgovanja za ovu nedelju je iznosila 31,15 din/kg bez PDV-a (34,27 din/kg sa PDV-om).

Za razliku od žitarica, koje su imale rast, soja je zabeležila negativan cenovni trend od 2,13%. Na domaćem tržištu, i dalje je primetno odsustvo intenzivnije tražnje ove uljarice. Bez obzira na ovakav cenovni trend, ponuda većih količina izostaje. Ugovori su zaključeni od 74,00 do 75,50 din/kg bez PDV-a, sa jasnom tendencijom pada cene tokom čitave nedelje. Ponderisana cena je iznosila 74,33 din/kg bez PDV-a (81,76 sa PDV-om).

Stočni ječam, SRPS kvaliteta, prometovan je po jedinstvenoj ceni od 28,20 din/kg bez PDV-a, što predstavlja rast od 3,61%.

Ono što dodatno zabrinjava poljoprivredne proizvođače, jesu cene đubriva. Jedna od važnijih vesti sa stranih tržišta jeste da od decembra, Rusija planira da uvede šestomesečne kvote na izvoz nekih đubriva da bi osigurala domaće snabdevanje i da bi ograničila troškove za poljoprivrednike, jer je energetska kriza dovela do skoka cena. Zbog porasta cene gasa, povećani su troškovi proizvodnje, te su cene azotnih đubriva u svetu rasle. To preti da umanji rod sledeće godine i ubrza globalni rast cena hrane. U narednom periodu, ostaje nam da pomno pratimo dešavanja kako na inostranom, tako i na domaćem tržištu.

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 0,16%, a kukuruz je pojeftinio 0,60%.

Skinuto je 74% kukuruza, u poređenju sa prosekom od 66%. Cena kukuruza u Čikagu je krajem nedelje malo slabila. Trgovci će verovatno biti oprezni, očekujući novi izveštaj USDA 9. novembra. Cena i dalje nalazi podršku na tržištu etanola.

Tokom nedelje, cene pšenice u Čikagu su dostigle devetogodišnji maksimum zbog snažne međunarodne tražnje, ali krajem nedelje dolazi do oštrog pada. Rejting useva je snižen na 45% dobro do odlično. Setva je dostigla 87%, u poređenju sa prosekom od 86% na taj dan. Iako će vremenske prilike narednog proleća biti određujući faktor, najmanje klimatske nepovoljnosti će imati značajan uticaj na razvoj cena.

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, soja je pojeftinila 1,98%, a sojina sačma je poskupela 1,48%.

Prema USDA, skinuto je 79% soje u SAD-u, u poređenju sa petogodišnjim prosekom od 81%. Kina bi mogla uvesti 101 milion tona soje ove sezone, što je više od rekordnih 99,8 miliona tona prošle sezone. Setva soje u Brazilu se nastavlja u vrlo dobrim uslovima, što čini mogućim predviđanja rekordnog roda. StoneX procenjuje budući brazilski rod soje na 144,73 miliona tona. Krajem nedelje, cena soje u Čikagu bila je niža zbog očekivanja korekcije na više proizvodnje soje u SAD-u u narednom izveštaju USDA.

U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 2,47%, a kukuruz je pojeftinio 1,13%.

Prema FranceAgriMer-u, setva meke pšenice u Francuskoj do 25. oktobra je dostigla 61%, u poređenju sa 40% prethodne nedelje i sa 63% prošle godine.

Žetva kukuruza je dostigla 54%, u poređenju sa 32% prethodne nedelje i sa 87% prošle godine.  Cene kukuruza i dalje su podržane kašnjenjem berbe i naročito logističkim problemima i problemima sa sušenjem.