banner-image

Tri nova konkursa: IPARD traktori, Svetska banka za stočare i nacionalni poziv za mehanizaciju

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović najavio je danas da će u narednih 15 dana biti raspisana tri konkursa za subvencije u poljoprivredi i naglasio da u Srbiji neće biti nestašice hrane, ističući da je naša zemlja lider u regionu u poljoprivredi i proizvodnji hrane.

Nedimović je, gostujuću na TV Pink, rekao da se prvi konkurs odnosi na nabavku mehanizacije i da država daje polovinu novca.

Drugi konkurs je namenjen nabavci traktora preko IPARD programa gde je, kako kaže, povrat novca 60 odsto, dok je treći konkurs za stočarstvo.

Nedimović je pojasnio da će poljoprivrednici moći da izgrade farmu ili da kupe mašine za stočarstvo tako da država subvencioniše 50 odsto, 40 odsto su sredstva iz kredita, a 10 odsto novca ulaže poljoprivrednik.

– Neko će reći odakle mi novac da kupim sve to i da čekam da mi država vrati. Zato država daje kredit sa subvencionisanom kamatnom stopom od 1 do tri odsto – rekao je ministar.

Najavio je i novine za nabavku veštačkih đubriva, što je, kako kaže, trenutno najveći problem za poljoprivrednike, ali da cena neće biti kao prošle godine.

– Međutim, daćemo kreditnu podršku sa 0 odsto kamate i da prvo plaćanje bude u oktobru kada prođu sve žetve kada pojoprivrdnici imaju novca da plate – rekao je Nedimović.

Najavio je uvođenje sistema e-Agrar tako da će poljoprivrednici moći da elektronskim putem konkurišu za subvencije.

Takođe, i isplate subvencija će ići po ubrzanom sistemu, a poljoprivrednici neće morati da prikupljaju dokumentaciju, jer će, kaže ministar, postojati velika baza podataka i sve će biti elektronski.

– Dobiju rešenje i u svakom trenutku znaju u kakvom je statusu njihov predmet – rekao je Nedimović.

Komentarišući meru kojom je Vlada Srbije ograničila cenu hleba na šest meseci, a cene ulja, brasna, sećera, svinjskog mesa i mleka na dva meseca, Nedimović je rekao država intervenisala u skladu sa Zakonom o trgovini jer je, kako je objasnio, cena pšenica na berzama dva puta porasla od prošle žetve.