banner-image

Rusija preti da će obustaviti dotok gasa Evropi, Srbija na beloj listi

Profesorka Ekonomskog fakulteta Danica Popović rekla je da građani Srbije ne treba da budu zabrinuti da li će imati gas i naglasila da ona ne vidi nikakvu opasnost po Srbiju u tom smislu. Istakla je da predsednik verovatno neće podizati cene namirnica, budući da su izbori u aprilu.

„U Ekonomistu je izašao članak u kojem piše ko je najviše ugrožen ukoliko Rusija ne isporučuje gas, a mi se nalazimo u beloj zoni – uopšte nismo ugroženi. Francuska i Poljska su ugroženi, Nemačka posebno. Mi smo jedna mala zemlja, ali zaista sa tim nećemo imati problema“, rekla je ona ya Nova.rs i dodala:

„Mi ćemo dobijati naftu i gas što je luksuz u odnosu na velike zemlje, a što se tiče poljoprivrede neće biti nikakvih loših stvari. Ne vidim nikakve opasnosti, ali vidim histeriju koja se stvara i kroz medije, pa ljudi razmišljaju da li da kupe suvi grašak koji nikada i nisu kupovali“, istakla je Popović.

Rusija je upozorila da bi mogla da zatvori glavni gasovod ka Nemačkoj ako Zapad nastavi da joj uvodi sankcije i zabrani uvoz ruske nafte.

Zamenik premijera Rusije Aleksander Novak izjavio bi da bi takav korak doveo do katastrofalnih posledica po globalno snabdevanje naftom i da bi dovelo do skoka cene na 300 dolara po barelu nafte, prenosi BBC.

SAD razmatraju potencijalnu zabranu uvoza nafte iz Rusije zbog njene invazije na Ukrajinu, ali Nemačka i Holandija su taj plan odbacile u ponedeljak.

Evropska unija dobija oko 40 odsto gasa i 30 odsto nafte iz Rusije i nema načina da lako omogući zamenu za te energente.