banner-image

Suša i toplota uzimaju danak u kukuruzu, soja još odoleva 

Temperatura se približava četrdesetom podeljku a kiše nema ni u najavi. Vreli dani ostavili su već posledice na usevu kukuruza, dok za soju još ima nade.

Na automatskim meteorološkim stanicama koje su postavljene u usevima kukuruza u poslednjih mesec dana registrovano je preko dvadeset tropskih dana, sa maksimalnom dnevnom temperaturom većom od 30 stepeni. Stanje useva je prilično loše ali i šaroliko u zavisnosti od padavina koje su bile isključivo lokalnog karaktera.

Tamo gde je pala koja kap kiše u periodu oplodnje kukuruza, biljke bolje izgledaju. Međutim, ima parcela koje se tarupiraju, a koliki će biti procenat takvih površina znaće se u narednih mesec dana. Mnogi poljoprivrednici postavljaju pitanje, da li bi u ovom trenutku navodnjavanje rešilo problem?

I soja vapi za kišom. Usevi se nalaze u kritičnoj fazi razvoja formiranja mahuna i nalivanja zrna, kada su padavine preko potrebne. Kao i kod kukuruza slika na terenu je različita, a sasvim je izvesno da će i ove godine doći do skraćenja vegetacije, posebno na peskovitim zemljištima.

Topla i sušna, godina je insekata. Kako bi se sačuvao rod sada je neophodno obratiti pažnju na štetočine i preduzeti sve neophodne mere zaštite, naročito od kukuruzne sovice i plamenca, kod koga je ove sezone registrovana najveća brojnost u poslednjih desetak godina, a ne bi trebalo zanemariti i pojavu grinja u usevima soje.

Izvor:RTS