banner-image

Priznanja za naučnu izuzetnost istraživačima u Vojvodini

Među ovogodišnjim dobitnicima priznanja za naučnu izuzetnost AP Vojvodine je i istraživač Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, instituta od nacionalnog značaja dr Ivica Đalović

U Vladi Vojvodine uručena su priznanja za naučnu izuzetnost istraživačima na teritoriji AP Vojvodine za 2021. godinu. Priznanja u 22 naučne oblasti, odnosno podoblasti, uručio je pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević najcitiranijim istraživačima koji su zaposleni u naučnoistraživačkim organizacijama na teritoriji Pokrajine.

Od prispelih 77 prijava istraživača, dodeljena su ukupno 52 priznanja za naučnu izuzetnost, iz 19 oblasti, odnosno podoblasti. Prilikom ocene naučne izuzetnosti, stručne komisije su vrednovale broj citata naučnih radova prijavljenih istraživača, ostvarenih u godini koja prethodi godini u kojoj se dodeljuju priznanja. Kriterijum koji se odnosi na broj citata, utvrđivan je na osnovu podataka iz baze SCOPUS-a.

Dr Ivica Đalović, savetnik za naučnoistraživački rad dobio je priznanje za naučnu izuzetnost kao najcitiraniji istraživač u AP Vojvodini za oblast biotehnologije i poljoprivrede, podoblast ratarstvo i povrtarstvo u 2021. godini.

Po rečima dr Đalovića, ovo priznaje za naučnu izuzetnost je velika čast ne samo za dobitnike i njihov entuzijazam za rad u nauci, već i za naučne institucije u kojima oni kao istraživači rade i stvaraju. Ujedno, ovim priznanjem se potvrđuje činjenica da se i u našim renomiranim naučnim institucijama nacionalnog značaja, kao što je Institut za ratarstvo i povrtarstvo, mogu postizati rezultati svetskog nivoa i da naši istraživači imaju inovativni potencijal da kroz naučnu izvrsnost i inovativnost pruže odgovore na brojne društvene izazove sa kojima se suočava današnje čovečanstvo, kao što su klimatske promene, hrana, energija, razvoj novih i budućih tehnologija, biotehnologija i biosigurnost i dr.

Priznanje je, i potvrda nastavka kontinuiteta u radu istraživača našeg instituta u kome se stvaraju inovacije za budućnost po kojima je Institut za ratarstvo i povrtarstvo oduvek bio prepoznatljiv na svetskoj mapi nauke.

B. G.