banner-image

Na Bukulji u januaru pronađene sunčanice

Prvi praznični i sunčani dani januara bili su idealna prilika za šetnju po prirodi. Temperature iznad proseka za ovo doba godine izmamile su u parkove brojne šetače a neki su beg od svakodnevice potražili u planinama.

Jedna od njih je i Jelena Matić koja je praznični odmor iskoristila da prošeta do Bukulje ali nije očekivala da će šetajući kroz šumovite delove ove prelepe planine pronaći gljive sunčanice u sred zime.

-Obično se pojavljuje  krajem leta i početkom jeseni u ovom periodu je nikada nisam našla. Ubrala sam nekoliko primeraka koji su podjednako dobrog kvaliteta kao i u sezoni branja a ukus im je fantastičan. Inače je ima  u svim šumama i na svim nadmorskim visinama, po obodima livada. Najlepeša je pohovana a veći primerci su idealna podloga za picu, rekla je za TopPres Jelena Matić iz Aranđelovca.

Inače, sunčanica je još poznata i pod imenima  kozarka, prstenka i srndać, jestiva je gljiva, raste u svim šumama, a naročito u mešovitim i bagremovim, ali i na livadama, ima je i u voćnjacima. Veoma je česta, a raste na raznim nadmorskim visinama u kasno leto i u jesen. Jede se samo šešir  i smatra se jednom od najukusnijih poslastica.

GZS/ TopPres