banner-image

Posečen jedan od najlepših drvoreda u Vojvodini na putu od Novog Sada do Sombora

Širom Vojvodine se seku i uništavaju drvoredi koji imaju višestruke uloge, od zaštite puteva i zemljišta do očuvanja biodiverziteta

Poslednji drvored na državnom putu između Novog Sada i Sombora kod Ratkova, posečen je pre nekoliko nedelja, a meštani ovog vojvođanskog sela ostali su pomalo zatečeni dolaskom radnika sa motornim testerama.

Vetrozaštitni pojasevi u Vojvodini nestaju. Drveće se seče, a obnova ovih korisnih stabala koji su nekada bili uz svaki put u Vojvodini ide veoma sporo ili nikako.

Selo Ratkovo se tako veoma lako prepoznavalo, ako krenete od Novog Sada ka Somboru ili obratno. Na ovom preopretećenom putu, a u nekim delovima i veoma oštećenom, kada naiđete na lep drvored znate da ste kod Ratkova, sela nadomak Odžaka. Odnosno bar je tako bilo do sada.

Nekoliko stotina drveća u dužini od pet kilometara ostalo je obezglavljeno, krošnje su potpuno sasečene, ostala su samo stabla.

„Snimila sam rezanje, ne znam ni kako bi nazvala taj način sečenja drveća, početkom marta kada je to rađeno na delu od Ratkova do Odžaka. Nakon toga, krajem marta me kontaktiralo par ljudi koji su videli da se seče i drugi deo drvoreda, sa druge strane sela prema Novom Sadu, odnosno od Ratkova do Paragova. Radovi su trajali bez obzira što je u tom momentu na drveću bila aktivna kolonija gačaca”, rekla je Magdalena Grahovac.

Uspela je kaže da dobije odgovor iz Pokrajnskog zavoda za zaštitu prirode, ali samo da to nije njihova nadležnost i da se obrati Upravi za šume i šumarsko-lovnoj inspekciji.

Kod njih je bezuspešno pokušava dobiti bili kakvu informaciju. Dok je tražila odgovore od nadležnih, drvored sa oba kraja Ratkova je posečen. Da li je baš moralo stabla toliko saseći i to u vreme kada su gnezda puna ptica, odgovore nije uspela dobiti.

Meštani Ratkova ostali su začuđeni. Kažu i da su zimi sasušene grane znale padati na kolovoz, kada bi se sve zaledilo. Većina se slaže da drveće ovde treba da postoji, kao što su je i bilo.

Iz Puteva Srbije saopštavaju da je drvored isečen po nalogu inspektora za državne puteve i šumarskog ispektora.

“Postpupkom kontrole utvđeno je da se u trupu i zemljištu državnog puta nalazi suvih, polomljenih, natrulih stabala, kao i stabala koja su se nadvila nad kolovoz. Zbog toga se izvode radovi na krčenju šiblja, kresanju grana, čepovanju i sečenju drveća. Stabla se seku na visinu koja ne ugrožava bezbednost saobraćaja, a posečena stabla, formiraće novu krošnju”, rekli su iz ovog preduzeća.

Na nestanak jednog od lepših i nažalost retkih vojvođanskih drvoreda, reagovale su mnoge javne ličnosti.

“Kada sam prošlog leta u okviru serijala Biciklom kroz Vojvodinu, bio u Ratkovu, sa obe strane sela postojali su drvoredi koji su pravili hladovinu a zimi služili protiv smetova. Drveće su još posadili Nemci koji su pre 1944. godine činili 75 odsto sela Parabuč, kako se Ratkovo nekada zvalo. Posle rata drvoredi su čuvani i obnavljani. Sve do ove godine. Nekome je palo na pamet da problem suvih grana koje su povremeno padale na automobile i kamione reši tako što će obezglaviti na stotine stabala sa oba prilaza Ratkovu” napisao je na društvenim mrežama Robert Čoban, vlasnik Color Press Group-e.

U komentarima na ovu vest na Instagramu, javio i Jovan Memedović koji je tagovao Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije „BirdLife“, na šta su oni odgovorili: „Širom Vojvodine se seku i uništavaju drvoredi koji imaju višestruke uloge, od zaštite puteva i zemljišta do očuvanja biodiverziteta. Pitaćemo odgovorne institucije ko je naložio i dozvolio da se seku.“

Izvor: Danas