banner-image

Normalizacija stanja u poplavljenim područjima

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je danas da se voda u mestima u kojima je došlo do plavljenja domaćinstava, usled obilnih padavina koje su prouzrokovale izlivanje bujičnih potoka i manjih reka, polako i postepeno povlači.

Marić je istakao da se situacija u svim ovim mestima smiruje, voda se polako i postepeno povlači, a sada sledi posao crpljenja vode i stvaranja uslova da se ljudi vrate kućama, što je na lokalnim samoupravama i pripadnicima Sektora za vanredne situacije.

On je naveo da je do sada evakuisano 159 osoba, uglavnom iz preventivnih razloga, naglašavajući da u ovim bujičnim poplavama nije bilo povređenih i stradalih.

U toku noći, kako je podsetio, došlo je do velike količine padavina, u nekim mestima od 80 do 100 litara kiše po kvadratnom metru, zbog čega je na teritoriji centralne i zapadne Srbije, u devet opština i gradova, proglašena vanredna situacija.

Marić je objasnio da se nije radilo o ciklonu, već o velikoj količini padavina koje su izazvale izlivanje malih rečica i potoka, što je prouzrokovalo odrone i plavljenja dvorišta i podruma kuća.

Prema njegovim rečima, sve ekipe Sektora za vanredne situacije su od ranog jutra na terenu, angažovano je sedam specijalističkih timova za spasavanje i rad na vodi, a u pogođenim mestima i sve raspoložive snage Sektora.

On je istakao da se prema najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda do petka očekuju nove količine padavina u ugroženim mestima, zbog čega će pripadnici Sektora ostati u potpunoj pripravnosti i nastavljaju dalji rad, kako bi se život u tim mestima normalizovao.

Vanredna situacija proglašena je na teritoriji grada Kraljeva i opština Knić, Arilje, Lučani, zatim u Vrnjačkoj Banji, Tutinu, Trsteniku, Novom Pazaru i Sremskoj Mitrovici, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.