banner-image

Pet proizvoda iz Srbije dobilo međunarodno priznanje za ukus

Suve šljive, namaz od malina, hladno ceđeno ulje od semena bundeve, sirovi med sa liofilizovanom šljivom u prahu i ajvar iz Srbije, dobili su nagrade za prvoklasni ukus, objavio je „International Taste Institut“ koji ove nagrade i dodeljuje.

Gotovo 200 svetskih kuvara i somelijera okupilo se kako bi proizvođačima dali objektivne i profesionalne ocene o ukusu i kvalitetu njihovih proizvoda, rekao je Laurent van Washenhove, direktor Međunarodnog instituta za ukus.

– Glavni kuvari čuvenih restorana, veliki majstori odlikovani mišelinovim zvezdicama, nosioci titula najboljih somelijera probali su na slepo najraznovrsnije proizvode iz celog sveta: oni koji su ostavili najjači utisak na žiri dobili su nagradu „Superior Taste Award“ – objasnio je on.

Predstavnici domaćih nagrađenih kompanija – Agranela iz Valjeva, Real Red Raspberry iz Bečeja, Ecovital iz Bikić Dola, Happy Honey iz Beograda/Kučeva i Strela iz Leskovca, prisustvovaće ceremoniji dodele nagrada 24. juna u Briselu.

Tamo će biti u prilici da da promovišu srpsku industriju visokokvalitetne hrane kao i da istraže nove poslovne mogućnosti sa kuvarima, somelijerima, predstavnicima evropskih maloprodajnih lanaca i distributerima.

Projekat za konkurentnu privredu USAID-a podržao je srpske proizvođače visokokvalitetne hrane u trci za ovu nagradu sa hiljadama drugih proizvođača hrane i pića iz skoro stotinu zemalja.

– Najveći maloprodajni lanci širom sveta sve više prepoznaju sertifikat „Superior Taste Award“ kao potvrdu visokog kvaliteta, a proizvođači nagrađenih proizvoda stiču značajnu prednost u odnosu na domaću i međunarodnu konkurenciju jer ih sertifikat preporučuje potrošačima – rekao je direktor USAID Projekta za konkurentnu privredu Aleksandar Pavlović.

„Superior taste award“ koji je dobilo pet proizvoda iz Srbije je najpoznatiji nezavisni svetski sertifikat iz oblasti prehrambenih proizvoda široke potrošnje.

Izvor:eKapija