banner-image

Tradicionalni proizvodi iz Srbije na slovenačkom tržištu

Merkator S, jedan od vodećih trgovinskih lanaca na tržištu Srbije, u Sloveniji je pokrenuo prodaju proizvoda malih srpskih proizvođača, okupljenih pod brendom “Ukusi moga kraja”, što dalje otvara vrata novim tržišnim pozicijama za domaće proizvode u regionu i Evropskoj uniji.

Nakon pet godina pažljivog razvoja, srpski brend „Ukusi moga krajaˮ izvezen je na tržište Evropske unije, a na rafovima 90 Mercatorovih prodavnica u Sloveniji našli su se pekmez, slatko, džem, pinđur, kompot, salata, ljutenica i drugi autentični domaći prehrambeni proizvodi, pripremljeni po tradicionalnoj recepturi, rekao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Pozicioniranje i plasman srpskih proizvoda preko trgovinskih lanaca kao što je Mercator S, sa asortimanom od preko 70 odsto robe domaćih proizvođača i dobavljača, primer je uspešne priče o rađanju srpske robne marke od “private label” do prepoznatljivog brenda – linije proizvoda vrhunskog kvaliteta, prema originalnim receptima našeg podneblja, koji odgovaraju ukusu izbirljivog evropskog potrošača, ukazao je Čadež.

Prema njegovim rečima, sinergija proizvođača, kvalitetan proizvod i podrška trgovinskih platformi jeste put do veće vidljivosti, bolje tržišne pozicije i novih partnera, ali i unapređenja čitavog sektora privrede. Jedan od prioriteta Privredne komore Srbije jeste da podrži i podstakne izvoz i internacionalizaciju poslovanja  članica kako bi bile što uspešnije na stranim tržištima, a uspeh brenda “Ukusi našeg kraja” važan je korak u tom pravcu.

Od 2015. godine, kada je stvoren, brend “Ukusi moga kraja” okupljao je svega nekoliko  proizvođača, koji su za plasman svojih 60 proizvoda tražili pouzdanog partnera, a do danas je porastao na 26 proizvođača i 200 proizvoda, koji ostvaruju jedan odsto ukupnog prometa Merkatora S.