banner-image

Farmeri otišli na Taru po znanje

Na Šesnaestom zimskom seminaru farmera, koji je počeo juče na Tari u organizaciji Kluba 100P plus – udruženja koje okuplja poljoprivredne proizvođače iz cele Vojvodine, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević ukazao je na značaj jedinstvene agrarne politike koja donosi izvesnost i kontinuitet u našoj poljoprivredi.

„Poljoprivrednici u podsticajnoj politici nacionalnih institucija žele predvidljivost, izvesnost i kontinuitet u davanju bespovratnih finansijskih sredstava, kako bi mogli da planiraju poljoprivrednu proizvodnju i investiciona ulaganja“, istakao je resorni sekretar.

On je naglasio da je resorni sekretarijat rukovođen ovom činjenicom najviše sredstava namenio investicionim ulaganjima, kao i da će prednost imati upravo intenzivne grane poljoprivrede.

„Agrarni budžet za 2020. godinu iznosi preko 7,8 milijardi dinara, od čega je veliki deo opredeljen za direktnu podršku vojvođanskim poljoprivrednicima u okviru programa za razvoj. Znatna budžetska sredstva namenjena su direktnoj podršci vojvođanskim poljoprivrednicima putem Programa za zemljište i Programa za podsticaje u poljoprivredi i ruralnom razvoju”, rekao je Radojević i osvrnuo se na aktuelne konkurse pozivajući poljoprivredne proizvođače da apliciraju i iskoriste ponuđene povoljnosti.

On je rekao da će, između ostalog, za nabavku opreme i sistema za navodnjavanje biti izdvojeno 340 miliona dinara, za nabavku opreme za zaštitu od vremenskih nepogoda 120 miliona, za opremanje stočarskih farmi 80 miliona, i još toliko za nabavku plastenika i opreme, dok je za investicije za opremu za proizvodnju vina i rakije planirano 70 miliona dinara, i za podršku mladima 270 miliona.

Radojević je ukazao i na značajna nova ulaganja u cilju efikasnije odbrane od grada i uvođenja sistema automatizovane zaštite poljoprivrednih useva i zasada na području Raketnog centra „Fruška gora“, za šta je obezbeđeno do 600 miliona dinara. Značaj ovog kapitalnog projekta je, kako je rekao, višedecenijski i podrazumeva modernizaciju i unapređenje rada tog radarskog centra, koji pokriva 700.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega je 550.000 hektara obradivog zemljišta u Vojvodini.

Sekretar Radojević je posebno istakao značaj udruživanja za poljoprivrednike i izrazio zadovoljstvo što na teritoriji Vojvodine postoji tako reprezentativno udruženje poljoprivrednika poput Kluba 100P plus, koji je izuzetno brojan, i naveo da upravo ovakve asocijacije mogu graditi uspešan partnerski odnos sa donosiocima odluka.

Kao i prethodnih godina, i za 16. Zimski seminar farmera na Tari, planirana su stručna predavanja iz različitih oblasti poljoprivrede, diskusije na mnogobrojne teme, kao i predstavljanje kompanija koje će proizvođačima ponuditi rešenja za probleme sa kojima se svakodnevno sreću u proizvodnji.

Reč je o savremenoj mehanizaciji, opremi za proizvodnju, rezervnim delovima, mineralnim đubrivima, pesticidima, sertifikovanom semenu i mazivima. Poljoprivrednici će moći da se informišu i o ponudi povoljnih bankarskih kredita i osiguranja u poljoprivredi.

Na ovogodišnjem savetovanju poljoprivrednika, koje će trajati do 1. februara, biće govora i o IPARD programu, Strategiji razvoja poljoprivrede, ruralnom razvoju i ostalim aktuelnostima u agraru.