banner-image

Odstrel slona u Bocvani košta 43.000 dolara, najviše lovaca iz SAD

Bocvana je prodala prava na odstrel 60 slonova za čak 43.000 dolara po životinji na prvoj velikoj aukciji nakon prošlogodišnjeg ukidanja zabrane lova.

Prava su prodata jednoj aukcijskoj kući, Auction It Ltd, piše Blumberg.

Vlada je prodala dozvole u paketima za po deset slonova, navedeno je u dokumentu u koji je njujorška agencija imala uvid.

Pakete su kupili preprodavci koji prodaju dozvole lovcima na trofeje radi sticanja profita.

Osim troškova za pravo na odstrel, lovci-turisti moraju da plate i troškove unajmljivanja profesionalnog vodiča koji ih prati i cenu prepariranja samog trofeja.

Paketi dozvola za odstrel u različitim delovima te zemlje prodati su po ceni od 3,6 miliona pula (326.520 dolara) do 4,75 miliona pula. Sedmi paket nije dostigao minimalni cenu koju je vlada odredila na dva miliona pula.

Bocvana ima najveću svetsku populaciju slonova, naime, oko 130.000 tih džinovskih životinja luta njenim savanama i močvarama. Farmeri se žale na povećan broj incidenata koje izazivaju slonovi, ugrožavajući ljude i useve.

Kako sportski lov neće narušiti populaciju tih životinja, prihod od toga može znatno pomoći lokalnim zajednicama, tvrde tamošnje vlasti. Naime, turizam čini petinu privrede Bocvane.

Vlada te zemlje izdala je dozvole za odstrel 272 slona ove godine, od čega će inostrani lovci odstreliti 202 trofeja i izneti ih iz zemlje. Sezona lova traje od aprila do septembra.

Većina lovaca na slonove dolazi iz Sjedinjenih Država, piše Blumberg.

Izvor: b92