banner-image

Kačarevo poziva sladokusce na slaninijadu

Svetska Slaninijada u Kačarevu počinje u četvrtak 20.02.2020. i traje četiri dana, do nedelje 23.02.2020, najavili su organizatori.

Oni pozivaju sve gurmane, masnokusce, ljubitelje sela i slaninice, porebruše, potrbuše, pančete, sapunjare, banatske, hamburške, dimljene, barene, kobasice raznih fela, vrućih čvaraka, šunke, švargle i ostalih đakonija od mesa, na najveću gastro trpezu na Balkanu.

Ove godine, Slaninijada se održava trideset i treći put za redom, a od skromnih 500 posetilaca daleke 1988. godine, Kačarevo poseti i do 100.000 ljubitelja slanine.

Očekuje se da će u hali i na centralnom seoskom trgu slaninu i preradjevine od mesa izložiti oko 300 izlagača na preko 3.000 m2 zatvorenog i otvorenog prostora svakoga dana do 20h.

Osnovni program je pre svega sadržan u osnovnoj ideji iz koje je i nastala Slaninijada, a to je takmičenje za najbolju slaninu, povodom koje se organizuje izložba svih prispelih uzoraka iz zemlje i inostranstva.

Žiri od renomiranih stručnjaka sastavljen od profesora poljoprivrednog fakulteta i  tehnologa instituta Tamiš iz Pančeva koji na osnovu kvaliteta, sastava, tehnologije proizvodnje, mirisa, ukusa, izgleda proglašavaju najboljeg i organizator dodeljuje diplomu „zlatni pobednik Slaninijade„.

Takmičenje ima podelu na tri kategorije: izbor za najbolju domaću slaninu, industrijsku slaninu i zanatsku slaninu.

Dodeljuju se specijalne diplome za najdeblju slaninu, najveću slaninu i  za najbolju slaninu od mangulice.

Organizuje se i takmičenje u topljenju slanine „Zlatni čvarak“, zatim takmičenje u spremanju svinjskog paprikaša ‘’Zlatni kotlić“, i takmičenje u spremanju slaninarskog pasulja. Ove discipline uživaju veliku popularnost kod majstora kulinarstva koji se takmiče, a na radost posetilaca.

Posebno interesovanje je izazvao prikaz kasapskih veština pravljenja kobasica i topljenja čvaraka gde će posetioci moći da vide sam čin pravljenja ovih specijaliteta ali i da uživaju u degustaciji.

Prikaz i degustacija zaboravljenih jela je posebno atraktivan deo programa u kojem učešće imaju domaćice sela. One receptima svojih baka pripreme puno divnih jela, koja zvanice imaju priliku da degustiraju po principu „švedskog stola“.

U goste Kačarevu dolaze udruženja žena čitavog Južnog Banata. Posetioci će imati priliku da vide bogatu prodajnu izložbu ručnih radova, stolnjaka, peškira, delova narodnih nošnji, vezova, domaćih kolačića, pekmeza, turšija, ajvara, pinđura itd…

Čitavu manifestaciju pratiće bogat kulturno-umetnički program.