banner-image

Počinje gradnja fabrike čokolade u Novom Sadu

Sa markicom „Proizvedeno u Novom Sadu“, već početkom iduće godine put sveta krenuće čokolade čuvenog švajcarskog brenda „Beri Kalebo“. Fabrika u izgradnji već je dobila epitet najslađe investicije u ovom delu Evrope, prenosi RTV.

Prvom fabrikom u Jugoistočnoj Evropi, najveći svetski proizvođač čokolade, osim novih radnih mesta i razvojno-istraživačkog centra, Novi Sad, ali i čitavu Srbiju, još bolje pozicionira na mapu vrlo primamljivih destinacija za ulaganja.

„Dobićemo jednu od najslađih fabrika svakako u ovom delu Evrope, i imati još bolji CV grada, odnosno još bolju ličnu kartu grada u tom ekonomskom segmentu. Investicija od 50 miliona evra, oko 100 zaposlenih, ali 30 tehnologa, ali njihova ideja je da ovde otvore i akademiju za čokoladu i kakao„, kaže Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Dolazak velikih svetskih kompanija u Novi Sad, kao što su i Kontinental, Lir, Boš, najbolji je dokaz privrednog preporoda grada u poslednjih osam godina.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće svečanom postavljanju kamena temeljca za izgradnju nove fabrike kompanije „Bari Kalebaut“ (Barry Callebaut), vodećeg svetskog proizvođača visokokvalitetnih čokolada i kakao proizvoda, u Novom Sadu.

Ugovor o sredstvima podsticaja za investiciju švajcarskog proizvođača čokolade i proizvoda od kakaoa potpisan je krajem septembra 2019. godine u Novom Sadu.

Fabrika će, kako je najavljeno, biti izgrađena na regionalnom putu M-7 prema Zrenjaninu, a uposliće stotinu ljudi i početi proizvodnju 2021. godine.

Antoan de Sent-Afrik, glavni izvršni direktor kompanije, naveo je ranije da će fabrika u Novom Sadu predstavljati regionalni centar iz kog će „Bari Kalebaut“ snabdevati čokoladom tržišta jugoistočne Evrope.

Planirano je da fabrika ima početni proizvodni kapacitet više od 50.000 tona godišnje i da ukupan obim investicije tokom petogodišnjeg perioda dostigne 50 miliona evra (56,7 miliona švajcarskih franaka).

Na svečanoj ceremoniji postavljanja kamena temeljca, pored Vučića, obratiće se glavni i izvršni direktor kompanije Antoan DE SENT-AFRIK (Antoine de St-Afrique), generalni direktor Stojan Kemera, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.