banner-image

Prvi internacionalni festival vina u Zrenjaninu

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević otvorio je Prvi internacionalni banatski festival vina u Hali „Medison“ u Zrenjaninu.

Sekretar Radojević je na ovoj manifestaciji, koja je okupila oko 80 izlagača, sa preko 170 takmičarskih vina i proizvodima domaće radinosti, istakao zadovoljstvo zbog uspešne organizacije i dodao da je ovo najbolji način da se promovišu domaća vina, kao i da će Internacionalni banatski vinski festival biti podsticaj vinarima da razvijaju svoje kapacitete i ulažu u svoje vinograde.

Uz čestitke na uspešnom organizovanju ove manifestacije, koja je u Zrenjaninu po prvi put okupila vinare iz Vojvodine, Srbije i okolnih regiona, dr Radojević se osvrnuo na rast vinske industrije i ekspanziju vinogradarstva u Vojvodini navodeći podatak da Vojvodina ima oko pet hiljada hektara vinograda, od toga na teritoriji grada Zrenjanina blizu 100 hektara.

Radojević je podsetio i na najsavremeniji vinski analizator vredan 17 miliona dinara, koji je kupila Pokrajina i koji je smešten na oglednom dobru Instituta za vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima. Cilj je bio da se proizvodnja domaćih vina učini jeftinijom i kvalitetnijom.

„Pokrajinska vlada je, po prvi put, u 2017. godini pokrenula mere agrarne politike na nivou Vojvodine za subvencionisanje vinogradara. Ono što je najznačajnije – uloženo je u najsavremeniju opremu za proizvodnju vina, kako bi ona postala što efikasnija i konkurentnija na domaćem i međunarodnom tržištu. Za ove tri godine potpisali smo oko 130 ugovora vrednih 210 miliona dinara s vinarijama širom AP Vojvodine“, istakao je Radojević i pozvao vinare iz Banata da konkurišu za sredstva namenjena unapređivanju proizvodnje.

Resorni sekretar je podsetio da je izuzetno značajna podrška poljoprivrednim gazdinstvima sa teritorije grada Zrenjanina s kojima je Sekretarijat za ove tri godine zaključio blizu 400 ugovora vrednih 280 miliona dinara.

Najviše sredstava izdvojeno je za sisteme za navodnjavanje, protivgradne mreže, kao i za startap program namenjen mladim poljoprivrednicima za započinjanje agrobiznisa. Kada je reč o zajedničkim investicijama Sekretarijata i Grada Zrenjanina, one su dostigle oko 180 miliona dinara, a najviše je uloženo u uređenje atarskih puteva i kanalske mreže. Radojević je domaćinima poželeo da ova međunarodna manifestacija preraste u tradicionalnu, ističući da će Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu podržati njeno održavanje kako bi postala još reprezentativnija u regionu.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić rekao je da je ovo pravi način da ovaj banatski grad kroz kvalitetne manifestacije dobije svoje mesto na turističkoj mapi. Jedna od njih jesu i „Zrenjaninski dani piva“, koji se održavaju u avgustu sa preko pola miliona gostiju.

„Pnosni smo na sve one koji su nam pomogli oko organizacije Prvog internacionalnog festivala vina u Zrenjaninu. Vinogradarstvo i vinarstvo su u ekspanziji i u srednjem Banatu i uveren sam da ćemo imati još jednu uspešnu manifestaciju u našem gradu“, istakao je gradonačelnik, koji je zahvalio Pokrajinskoj vladi na razumevanju i uspešnoj saradnji.

Pored tradicionalnog takmičenja „Najbolje vino Banata 2020“ u okviru manifestacije održava se i bogat kulturno-umetnički program, kao i stručna predavanja iz oblasti vinarstva, vinogradarstva i turizma.

Predavanja u održali profesori Poljoprivrednog fakulteta, vrhunski enolozi, somelijeri i turistički radnici, koji će povezati proizvodnju vina i vinski turizam. Predavanja su značajna i za proizvođače, i za učenike Poljoprivredne škole koji će steći nova znanja iz ove oblasti.