banner-image

U Srpskom Itebeju otvorena prva letnja zadružna škola

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić otvorio je danas Prvu letnju zadružnu školu u selu Srpski Itebej, u banatskoj opštini Žitište.

Trodnevnu školu, koja će organizovati stručna predavanja u zemljoradničkoj zadruzi „Mrkšićevi salaši“ i praktične obilaske nekoliko uspešnih zadruga Vojvodine, pohađaće 54 učesnika.

Ova škola namenjena je svim članovima zadruga koji žele da svoje znanje obogate praktičnim stručnim savetima.

Krkobabić je istakao da ova uspešna zadruga može da posluži kao dobar primer za svako veće selo, i dodao da je projekat „500 zadruga u 500 sela“ veoma uspešan i da je to put kojim Vojvodina i Srbija treba da idu dalje.

On je poručio da je Vlada Srbije spremna da podrži ulaganja u zadruge, pri čemu je uputio poziv povratnicima iz inostranstva da razmisle o ulaganjima u poljoprivredu.

Predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov rekao je da su zadrugama potrebni mladi, stručni ljudi i da oni danas imaju mogućnost da ostaju i zapošljavaju se u svojim sredinama.

Vlada Srbije je proteklih godina napravila istorijski korak napred u zadružnom sektoru, davanjem bespovratnih podsticajnih sredstava zadrugama, istakao je Jovanov.

Zemljoradnička zadruga „Mrkšićevi salaši“ posluje 28 godina, ima 21 člana, 307 kooperanata i 314 zaposlenih. Skoro trećina stanovnika Srpskog Itebeja je na neki način ekonomski vezana za zadrugu.

U Srbiji je za tri godine osnovano 715 novih zadruga, a država je direktno pomogla rad 152 zadruge sa ukupno 1,7 milijardi dinara za nabavku opreme, mehanizacije, matičnih zasada i osnovnog stada.