banner-image

U toku pripreme za izložbu stoke na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

Na jednoj od najvažnijih priredbi posvećenih agraru u ovom delu Evrope, 88. međunarodnom poljoprivrednom sajmu, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede biće održane najveća Nacionalna izložba stoke i Izložba genetskih potencijala.

Odgajivači će izložiti goveda simentalske, holštajn frizijske rase, limuzin, angus, šarole, hereford i belgijsko plavo goveče. Prisustvo su potvrdili i uzgajivači konja koji će prikazati najbolje primerke lipicanera, haflingera, hrvatskog hladnokrvnog konja.

Ovčari i kozari će predstaviti  najbolje primerke virtemberga, romanovske rase, il de fransa, teksel, alpsku kozu i druge.

Posebnu pažnju trebalo bi da privuče i Izložba genetskih  potencijala na kojoj će posetioci imati priliku da vide autohtone rase neophodne za održanje biodiverziteta – goveda, ovaca, koza i konja, kao što su bivolica i buša, nonijus i  domaći brdski konj, sjenička oplemenjena pramenka, krivovirska pramenka, čokanjska cigaja i domaća bela koza.

Kao i prethodnih godina svoje mesto imaće i odgajivači živine.

Poljoprivredni sajam bi trebalo da bude održan na jesen, od 18. do 24. septembra. U istom terminu planirani su i 53. međunarodni sajam lova i ribolova i Sajam ekologije