banner-image

Nedimović: Za poljoprivredu se izdvaja više novca nego ikad

Za subvencije u poljoprivredi danas se izdvaja više novca nego ikada i kada je reč o kvalitetu i kontroli hrane, građani Srbije mogu da budu mirni jer granične veterinarske i fitosanitarne službe rade svoj posao i stoje rame uz rame sa najboljim evropskim službama, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

-Upravo za subvencije izdvajamo više nego ikad, oko 400 miliona evra, plus IPARD, samo ove godine jedan konkurs je bio 60 miliona evra i još subvencije koje dajemo u saradnji sa Svetskom bankom, a koje su posebne po tome što unapred dobijete pola novca od investicije, 40 odsto kredit banke i svega 10 odsto vašeg učešća, ocenio je ministar.

On je za današnji Kurir rekao da se trude da na svakom koraku nađu nove izvore finansiranja.
Nedimović kaže da je ova godina sigurno vrlo specifična, te da su cene kako žitarica, tako i voća odlične, da su negde rekordne, kakve ranije nisu zabeležene, poput malina, kupina, pšenice, kukuruza.

Sa druge strane, kako navodi Nedimović, skupe žitarice poskupljuju proizvodnju mesa i mleka, jer kada stočari prodaju skupo robu njima odgovara, ali se onda potrošaci žale da je skupo meso u radnji, te je to teško pomiriti i nezahvalno je ceniti strane.

Nedimović dodaje da je njegov posao kao ministra svakako da pomogne proizvođačima.

Govoreći o slučajevima nedavnog povlačenja neispravnog sladoleda i mleka sa tržišta, ministar je ocenio da se takve stvari dešavaju svuda u svetu, pa na taj način dolaze i do naših granica, te da naš sistem bezbednosti hrane funkcioniše odlično.

-Za mene to nije ništa novo niti toliko bitno, koliko činjenica i upravo dokaz da poslednjih dana naš sistem bezbednosti hrane funkcioniše odlično, rekao je Nedimović.

Kada je reč o sušama i vremenskim nepogodama i kako će se one odraziti na prinos, ministar je rekao da će se svakako odraziti na pojedine kulture u pogledu prinosa.

Rod kukuruza će biti nešto manji, kod soje će prinos biti takođe manji, dok kod ostalih žitarica ne očekujem veće probleme, kaže Nedimović.

Ministar je dodao da su cene mesa u maloprodaji u porastu, ali da bi trebali da imamo na umu da su to sve prolazne faze, jer je tržište to koje određuje njihovu cenu, te da se ne očekuju nikakvi dramatični scenariji u narednim mesecima.

Izvor: Dnevnik