banner-image

Izložba buše na Staroj planini 17. septembra

Na Staroj planini, 17. septembra ove godine, održaće se izložba buše, autohtone rase goveda. Cilj ove manifestacije je promocija uzgoja buša goveda, tradicionalnog načina života u ruralnom prostoru i kulturne baštine određenog kraja.

Ovaj jedinstven i značajan događaj realizuje se uz pomoć FAO, organizacije koja finansira projekat „Uspostavljanje osnove za očuvanje i razvoj buša goveda na Staroj planini“. U organizaciji izložbe buše učestvuju i Ministarstvo poljoprivrede, opština Dimitrovgrad i Institut za primenu nauke u poljoprivredi.

Organizatori ističu da buša ima izuzetan značaj za opstanak i razvoj ruralnih sredina u ovom delu Srbije, ali i za očuvanje genetskog potencijala i stvaranje dodate vrednosti u stočarstvu.

FAO i nacionalni koordinatori projekta dr Ivana Bakić Žugić sa Instituta za primenu nauke i Boris Berisavljević, eminentni stručnjak iz oblasti genetike i selekcije, kažu da je odziv odgajivača koji će učestvovati na izložbi izvanredanIstiču da su posebnu pomoć organizatori dobili od osnovne odgajivačke službe u Dimitrovgradu.

-Izložba ima za cilj promociju autohtonih rasa ukazivanjem na značaj koji te rase imaju u oblasti zaštite biodiverziteta, ruralnog razvoja i stvaranju proizvoda sa dodatom vrednošću. Važnost autohtonih rasa sve češće se pominje, i to ne bez razloga, u sklopu borbe sa klimatskim promenama, koje su savkim danom sve vidljivije. Zbog toga, ova izložba osim promotivnog ima i edukativni karakter – kažu koordinatori projekta „Uspostavljanje osnove za očuvanje i razvoj buša goveda na Staroj planini“, u okviru kojeg se organizuje izložba.

S. G.