banner-image

Mačvanski farmeri: Mere pomoći Vlade ublažiće gubitke u proizvodnji mleka

Udruženje proizvođača mleka Mačvanskog okruga podržava set mera koje je Vlada Srbije donela u cilju prevazilaženja trenutno teškog položaja u kom se nalaze proizvođači mleka, navelo je u današnjem saopštenju ovo udruženje. 

Mačvanski proizvođači ocenjuju da će interventna mera „pet dinara po litri mleka“ za predato mleko u prvom kvartalu na postojeću premiju od 10 dinara po litri kao i pomoć u kukuruzu iz robnih rezervi, kao direktne mere, donekle ublažiti gubitke proizvođača mleka.

Proizvođači mleka najviše očekuju od mere ograničenja trgovinske marže od 12 posto na mlečne proizvode čime se stvaraju tržišni uslovi da mlekare poskupljenjem proizvoda na polici dođu do cene kojom bi proizvođači mleka mogli da sačuvaju svoj stočni fond u ovim teškim vremenima izazvanim velikim poskupljenjima stočne hrane.

„Posle ovih mera koje je donela Vlada Srbije svu odgovornost za dalji opstanak mlečnog govedarstva imaju mlekare koje u saradnji sa farmerima moraju da stvaraju bolji ambijent za održivost ove bitne grane poljoprivrede. Udruženje proizvođača mleka Mačvanskog okruga se takođe nada da će Vlada Srbije razmotriti zahtev da interventna mera od pet dinara po litri se zadrži i za drugi kvartal što bi mnogo značilo proizvođačima mleka do novog roda žitarica. Naglašavamo da mlečno govedarstvo zahteva dugoročno planiranje i sistematska rešenja, te se nadamo da ćemo kao proizvođači mleka biti maksimalno uključeni u taj proces“, navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik Upravnog odbora udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga Goran Vasić.

S. K.