banner-image

Garantna šema vredna 272 miliona dolara za privredu i poljoprivredu

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelenom Tanasković prisustvovala je  sastanku ministra finansija Siniše Malog sa potpredsednicom Američke međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) Marjam Košaraj, na kojem se razgovaralo o ekonomskoj situaciji u Srbiji i svetu, kao i o sprovođenju garantne šeme koja je namenjena malim i srednjim preduzećima u Srbiji.

Garantna šema, koja je juče i zvanično predstavljena javnosti, će biti na raspolaganju mikro, malim i srednjim preduzećima, sa posebnim fokusom na poljoprivredu, nerazvijene regione, održivi razvoj, start-apove, kao i kompanije koje vode žene. Kompanijama će biti dostupni krediti za obrtna sredstva i za investicije na period od šest meseci do deset godina.

Reč je o 272 miliona dolara koji će sada biti plasirani, a 21,51 odsto od ukupnog iznosa dodeljeno je poljoprivrednom sektoru, 10,29 odsto održivom razvoju, 8,53 odsto kompanijama koje vode žene, a 7,06 odsto nerazvijenim regionima.

Ukupan iznos koji je DFC dodelio projektu je 400 miliona dolara, te su Mali i Košaraj istakli da ima prostora i za druge banke da se priključe projektu. Ugovori su do sada potpisani sa Bankom Inteza, Prokredit bankom, Adiko bankom i Rajfajzen bankom.

Nov portfelj garancija DFC sprovodi u saradnji Ministarstvom finansija i misijom Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Srbiji.

Sagovornici su zaključili da će ovaj projekat dodatno ojačati zajedničku saradnju, a u korist privrede u Srbiji