banner-image

Ministarka Tanasković otvorila Savetovanje agronoma i poljoprivrednika Srbije na Zlatiboru

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković otvorila je 57. Savetovanje agronoma i poljoprivrednika Srbije na Zlatiboru, ukazavši na značaj korišćenja visokovalitetnog semena proizvedenog u Srbiji.

Savetovanje u organizaciji Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, okupilo je više od 1.000 gostiju iz Srbije i inostranstva, a u toku tri dana kroz serije predavanja i diskusija biće predstavljena najnovija naučna dostignuća i trendovi u oblasti poljoprivredne proizvodnje.

„Želim da ukažem na to koliko je bitno da naši poljoprivrednici znaju šta znači upotreba nečega što je kvalitetno, sertifikovano, provereno i napravljeno u našoj zemlji i koliko je bitno da mi to koristimo i promovišemo i ovde i u inostranstvu“, izjavila je Tanasković i navela da svaka proizvodnja kreće od semena i kada je ono pravo onda „dileme nema“.

Tanasković je podsetila i na značaj eAgrara i digitalizacije poljoprivrede i naglasila da je njen cilj da naši poljoprivrednici mnoge poslove koji prate njihov rad, kao što su administrativni poslovi, mogu da obave od kuće, sa svog gazdinstva.

Poljoprivrednici će takođe moći da da stanje svog poslovanja prate onlajn 24 sata, što može da im pomogne da uoče svaku nepravilnost koja je učinjena prema njima ili što nije urađeno a trebalo je da bude, i mogu odmah da intervenišu, istakla je Tanasković.

Dodala je i da poljoprivrednici svakim radnim danom od osam do 16 časova mogu besplatno da pozovu broj  0800-106-107 i saznaju sve što ih zanima o eAgraru.

„Većina ljudi komunicira preko društvenih mreža, a poljoprivrednici koji nisu na društvenim mrežama i više vole da informaciju dobiju kroz razgovor, mogu da pozovu na ovaj broj, gde će im svaki korak biti objašnjen“, rekla je Tanasković.

Predsednica Upravnog odbora Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Dragana Latković iskazala je zadovoljstvo velikim interesovanjem poljoprivrednih proizvođača za savetovanje i dodala da je jedan od razloga za to i zanimljivost i raznovrsnost tema ovogodišnjeg skupa.   

Latković je kazala da će se  na savetovanju raditi na tome da se izvuku pouke iz prethodne godine kako bi se poljoprivrednici što bolje pripremili za predstojeću setvu.