banner-image

Zaštititi voće protiv kovrdžavosti lista breskve i kruškine buve

Breskve i nektarine se u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta nalaze u fazi od mirovanja do kraja bubrenja lisnih pupoljaka, pojava “zelene tačke“  (BBCH 00-03).

U vlažnim uslovima i pri trenutnim temperaturama može doći do infekcije nediferenciranog tkiva prouzrokovačem kovrdžavosti lista breskve (Taphrina deformans).

Preporučuje se pregled biljaka i utvrđivanje faze razvoja.

Kod sorti gde se utvrdi početak bubrenja pupoljaka preporučuje se primena nekog od registrovanih preparata na bazi bakra: Funguran OH 0,2-0,3%, Kocide 2000 0,25-0,35%, Everest 0,6-0,8%, Fungohem SC 1%.

Kod sorti gde se utvrdi prisustvo “zelene tačke” preporučuje se primena fungicida na bazi dodina:

Syllit 400 SC – 0,15-0,25%.

KRUŠKE

Zasadi krušaka se nalaze u fazi mirovanja (BBCH 00).

Vizuelnim pregledom krušika utvrđeno je prisustvo imaga obične kruškine buve (Cacopsylla pyri) kao i položena jaja u niskom intezitetu.

Kruškina buva

Nalazimo se na početku procesa polaganja jaja prezimljujuće generacije. Od nedelje se najavljuje porast temperatura koji će pojačati aktivnost ove štetočine tj. intenziviraće se polaganje jaja.

Kako bi se sprečio očekivani proces, preporučuje se tretman zasada sa mineralnim uljima u cilju maskiranja stabala i smanjenja broja položenih jaja, a za suzbijanje imaga preporučuje se primena insekticida na bazi aktivne materije cipermetrin:

Cipkord 20 EC 0,03% + Galmin 3%.

Tretmane je potrebno sprovesti u najtoplijem delu dana.

Izvor:PIS