banner-image

Duvandžije propuštene kroz pravnu cediljku

Predstavnici stotinak registrovanih proizvođača iz Sente, Kanjiže i Sombora, predočili su na skupu u Kanjiži probleme u koje su zapali nakon raskida ugovora o otkupu proizvedenog duvana tipa „berlej“ s firmom „Kopeks“ iz Novog Sada. Paori sa severa Vojvodine ukazuju na to da je već od početka došlo do problema u realizaciji ugovora, a u dalju neizvesnost ih je uvukla blokada računa „Kopeksa“.
Zbog nepoštovanja ugovora, poljoprivrednici su ga raskinuli krajem januara i ne žele duvan da isporuče „Kopeksu“, pa su se obratili nadležnim ministarstvima poljoprivrede i finansija. Punomoćnica paora Mirjana Varga ukazala je na to da do sada nije stigla očekivana pomoć državnih organa u vezi s otkupom oko 200 tona sirovig duvana.
– Ministarstvo poljoprivrede je prethodnih dana ipak preduzelo određene korake, ali još nedovoljne da bi proizvedeni duvan bio na legalan način otkupljen od proizvođača i oni bili isplaćeni – predočila je Mirjana Varga. – Za sada je ta podrška samo deklarativna. Suština je u tome da proizvođači duvan treba da predaju onome s kim imaju zaključen ugovor, ali su oni taj ugovor raskinuli i nemaju obavezu isporuke „Kopeksu“. Ostaje nepoznanica ko će taj duvan preuzeti jer u zakonu to nije regulisano, a može ga preuzeti samo preduzeće koje je registrovano za otkup duvana.
Ona je podsetila na to da je reč o registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, kao i na činjenicu da postoji pravna praznina za takve slučajeve, ili, recimo, kada preduzeće registrovano za otkup i promet duvana ode u stečaj pa proizvođači ostanu na cedilu.
– Problem se može rešiti uz podršku ministarstava poljoprivrede i finansija, kojima su se paori u nekoliko navrata obraćali. U suštini, neko bi trebao da da prećutnu saglasnost da duvan tih proizvođača otkupi neko drugo preduzeće registrovano za tu delatnost kod Uprave za duvan.
Proizvođači „berleja“ traže od nadležnih ministarstava da omoguće legalnu prodaju proizvedenog duvana. Žuti list sada stoji kod proizvođača pa gubi na kvalitetu i kvantitetu, a paori koji ga godinama proizvode ukazuju na to da optimalno vreme za isporuku robe ističe.
Kao što smo pisali, „Kopeks“ zbog finansijskih problema u koje je zapao još prošlog leta, nije proizvođačima „berleja“ dao obećane novčane avanse uoči berbe. Račun firme je od tada samo nekoliko dana u martu odblokiran, pa ponovo blokiran za potraživanja od 225,6 miliona dinara.
Proizvođači „berleja“ sa severa Vojvodine, koji se time bave decenijama, znaju da je duvan akcizna roba i da ima poseban tretman pa traže i očekuju pomoć državnih institucija u razrešenju problema, a većina ne želi da duvan isporuči „Kopeksu“ jer ne znaju kada će biti plaćen. Dodatnu nevolju i neprijatnosti doživelo je osam proizvođača iz Bogaraša i drugih mesta, koji su po raskidu ugovora s „Kopeksom“„ duvan počeli da isporučuju preduzeću iz Bačke Palanke, koje je registrovani otkupljivač i izvoznik duvana, jer su im posle prvih isporuka u dvorište banuli poreski inspektori i policija pa su im preostale količine zaplenjene i uskladištene u magacinu u Novom Sadu.

Država na potezu

– Porodica živi od duvana, u sezoni berbe 70 dana angažujemo deset radnika, što je veliki trošak, ali je izostala obećana isplata avansa koji nam je bitan za obavljanje berbe pa smo se morali zaduživati – kaže Milan Mudrić iz Kljajićeva. – Tražimo od državnih organa da nam hitno pomognu da se problem reši, zato što je duvan akcizna roba, a ne bežimo od izmirenja obaveza koje imamo prema „Kopeksu“.

(Dnevnik)