banner-image

Rešen problem "sumnjivih" jabuka

Ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je da je rešen problem navodnog reeksporta jabuka na rusko tržište i ubuduće se neće ponavljati, jer je napravljena bolja komunikacija s partnerima u Rusiji…

 

Ljajić je gostujući u Kažiprstu na B92 rekao da nije bilo nikakve pretnje s ruske strane i da je reč o redovnoj proceduri.

„Danas smo ministarka poljoprivrede i ja imali sastanak s ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Čepurinom i razjasnili smo situaciju. I mogu da kažem da u ovom trenutku sporazum sa Rusijoim ni na koji način nije ugrožen“, kaže Ljajić.

Ljajić kaže da su predali kompletnu dokumentaciju sa podacima o svim proizvodima koji Srbija izvozi na rusko tržište, u zemlje Evropske unije i treće zemlje. Kako je objasnio, taj dokument još u januaru je prosleđen Rusiji, ali nije stigao na pravu adresu, što bi mogao biti jedan od dva razloga za poslednji nesporazum. 

Drugi razlog, koji bi, kako je rekao, mogao biti i glavni jeste da postoji možda sumnja da je jedan naš izvoznik u Rusiju koji odavno izvozi jabuke na to tržište, izvezao jabuke za koje oni smatraju da nisu proizvedene u Srbiji, odnosno da kod nas ne postoji ta vrsta. 

Kazao je to nije velika količina, ali ruski carinici su izrazili tu vrstu sumnje. 

„Ipak, ne mislimo da je to stvarni razlog za kampanju koja se ovih dana vodi“, rekao je ministar. 

Ljajić je, međutim, napomenuo da se ne može isključiti mogućnost pokušaja zloupotrebe i podsetio da su u martu srpski carinici sprečili nelegalan izvoz 60 tona poljoprivrednih proizvoda. 

Druga vrsta zloupotreba je falsifikovanje naših sertifikata, kazao je ministar, koji tvrdi da je sada sve preduzeto kako bi se to ubuduće onemogućilo i da će ruska strana dobijatu sertifikate unapred.

(B92)