banner-image

Pijace obrnu 20 odsto poljoprivrede

Pijace, sa oko 20 odsto tržišnog udela u otkupu i prodaji poljoprivrednih proizvoda, predstavljaju izrazito značajan kanal distribucije za male poljoprivredne proizvođače u Srbiji, ocenio je državni sekretar u ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Atila Juhas.

Govoreći na tematskoj raspravi “Kako olakšati, podsticati i povećati plasman i prodaju domaćih proizvoda iz poljoprivrednih gazdinstava na pijacama u Srbiji“, u organizaciji Poslovnog udruženja “Pijace Srbije“, Juhas je predstavio mere koje Ministarstvo priprema kako bi podstaklo mala gazdinstva da od sirovina koje proizvode prave dodatnu vrednost.

Kako je saopšteno iz ovog udruženja, Juhas je rekao da je u ministarstvu formirana Radna grupa za mala poljoprivredna gazdinstva koja će do juna ove godine izaći sa predlogom nacrta podzakonskog akta koji ima za cilj da pojednostavi i olakša procedruru registracije i legalizacije proizvodnje ove vrste hrane u domaćinstvima.

Reč je o gotovim proizvodima hrane biljnog porekla kao što su pekmezi, kompoti, slatko i druga zimnica, nizu proizvoda od mleka, kao i nekim trajnim suhomesnatim proizvodima pripremljenim po tradicionalnim recepturama” – rekao je Juhas.

Državni sekretar je naglasio da je priprema ovih propisa veoma ozbiljan i osetljiv posao, jer mora uvažiti sve osnovne postulate Zakona o bezbednosti hrane, kako bi krajnji kupci, odnosno potrošači na trpezama imali bezbedan i kvalitetan proizvod.

Radna grupa Ministarstva poljoprivrede i životne sredine analizira propise nekoliko zemalja Evropske unije u kojima ovakav model funkcioniše više godina, rekao je Juhas, i istakao da su pijačne uprave veoma važan partner u ovom poslu.

(Tanjug)