banner-image

S deset ari kornišona 3.500 evra

Proizvodnja takozvanih malih krastavaca, kornišona, tek je u početnim fazama, a potražnja za njima u zapadnim zemljama Evrope je velika.

Na 10 ari može se zaraditi između 6.000 i 7.000 konvertibilnih maraka (3.000 – 3.500 evra), nema nikakvih ulaganja, a otkup je zagarantovan.

Zainteresovanima u BiH se daje prilika, kako za zaradu, tako i za zaposlenje kod brojnih otkupljivača.

Jedna od njih je i Adriatik Grupa koja je pokrenulas zanimljiv projekt s kojim se podstiče proizvodnja i otkup krastavaca kornišona u BiH. Cilj je podsticanje domaćih poljoprivrednika na uzgoj krastavaca, bobičastog voća i paprika.

“U ovoj godini smo naglasak stavili na krastavac A klase, kornišon, za koji smo osigurali tržište u BiH i EU-u. Projekat je vredan 9 miliona maraka, tako da ćemo u idućih pet godina zaposliti više od 6.000 poljoprivrednika u BiH”, kaže Ismeta Jakupović, direktor firme Agrona.

 “Ovo je za poljoprivrednike velika prednost jer apsolutno nemaju nikakva novčana ulaganja, a mi im osiguravamo sve. Na kraju sezone oni to vraćaju kroz otkup određene količine proizvedenog kornišona”, naglasila je Ismeta Jakupović.

Jedini uslov za ulazak u projekat jeste da kooperanti osiguraju 10 ari pripremljene zemlje, zatim i kolje, jer se radi o vertikalnom uzgoju na mreži i dostupnu vodu.

Brams i Agrona, uz pomoć Adriatik grupe, osiguravaju prvi paket koji je potreban za sezonu s repromaterijalima, sadnicama, kao i obuku, nadzor i siguran otkup. Takođe otkup je zagarantovan kroz čvrste ugovore s kooperantima Bramsa i Agrone.

Tako bi mali krastavci iz BiH, s kojima Adriatic ima potpisane ugovore, trebalo da stignu na tržište Nemačke, Austrije, Švedske, Velike Britanije i Holandije.

Projektom je planirano da se tokom ove godine u celoj BiH proizvede između 3.500 i 4.000 tona sa 1.500 kooperanata. Zatim, svake godine će težiti povećanju proizvodnje za 20 odsto.

 (Dnevni list)