banner-image

Država otkupljuje tovljenike

Interventan otkup svinja najverovatnije će početi sutra, piše „Agroservis“. Do sada je obezbeđeno šest klanica za prijem 8.500 tovljenika i u Državnim robnim rezervama procenjuju koje će klanice još biti uključene u ovaj posao.
 
Prema nepotvrđenim podacima, po 2.000 tovljnika za otkup dobiće klanice „Big Bul”, „Juhor” i IM Topola, PKB Imes 1.500, a „Matijević” 1.000 grla. Prema pisanju „Agroservisa“ zahvaljujući intrevenciji iz Vlade izbegnut je skandal u vezi sa otkupom. Naime, Ministarstvo poljoprivrede je predložilo Državnim robnim rezervama da se broj tovljenika za otkup sa farmi svede na svega 50 komada. Iz Unije poljoprivrednika odmah su reagovali i to ograničenje je ukinuto. Ogčigledno je da je neko želeo da posle interventnog otkupa ostane što više neprodatih tovljenika, kako bi im cena u tom slučaju znatno opala, navodi se na ovom portalu.
 
Prema usvojenom zaključku Vlade primenjivaće se sledeća odluka:
 
„Vlada Republike Srbije dala je saglasnost Republičkoj direkciji za robne rezerve da od registrovanih poljoprivrednih gazdinstava kupi do 10.000 tovnih svinja po ceni od 170 dinara za prvu klasu, 150 dinara za drugu klasu i 140 dinara po kilogramu za treću klasu. Vlada je dala i saglasnost da ta direkcija izvrši naturalnu razmenu 15.000 tona merkantilnog kukuruza za tovne svinje, i to 11 kilograma kukuruza za prvu klasu, 10 kilograma za drugu klasu i devet kilograma kukuruza za kilogram tovnih svinja za treću klasu.”
 
U Državnim robnim rezervama i pored izuzetno teške situacije, vezano za otkup mleka, još nemaju jasan model kako će realizovati nalog Vlade da se nastavi otkup od malih proizvođača i da se otkupe viškovi mleka u prahu koje je proizvedeno i od svežeg mleka iz uvoza.
 
(Dnevnik)