banner-image

Mađari digli subvenicije za svinje

U decembru prošle godine, otkriveno je da je određeni broj biznismena, a posebno onih bliskih sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, investirao u proizvodnju svinja uz velikodušnu bespovratnu podršku kroz subvencije Evropske unije i mađarske države.

Ranije, u februaru Ministarstvo poljoprivrede republike Mađarske, objavilo je da će u 2015. odvojiti dvostruko više novca za subvencionisanje proizvodnje svinja nego u 2014. godini.
Ova izjava došla je u isto vreme kao i saznanje da su mađarski milijarderi primili većinu poljoprivrednih subvencija u 2014.
Prošle godine mađarsko ministarstvo poljoprivrede dodelilo je oko 8,5 milijardi forinti (oko 31,6 miliona američkih dolara) odgajivačima svinja u Mađarskoj. Ove godine, ministarstvo poljoprivrede je najavilo dvostruko veći iznos subvencija za odgajivače svinja, što iznosi ukupno 63 miliona američkih dolara.
Posle nekoliko godina pada, populacija, odnosno broj svinja u Mađarskoj je premašio tri miliona. Prema Centralnoj statističkoj evidenciji na dan 01.12.2014. godine bilo je 3,136,000 svinja što je povećanje od 131,000 grla u odnosu na isti period prošle godine. 17 milijardi forinti usmerenih kroz subvencije za proizvodnju svinja, predstavlja direktno izdvajanje po jednoj svinji (tovljeniku) od 5,204 forinte što je oko 20 američkih dolara(2,200.00 dinara). Slična povećanja brojki su prijavljena i kod broja krava(2.4%) i živine (4%).
Ipak, prijavljeno je i smanjenje od čak 37% broja ćurki i 2% smanjenje broja ovaca.

Niko iz mađarskog ministarstva poljoprivrede nije objasnio zašto su količine novca u 2015. za subvencije za svinje udvostručene u odnosu na 2014. godinu.
Pitanje koje muči naše tovljače svinja je, kako će se pojačano subvencionisanja svinja u Mađarskoj uz konstantno povećanje uvoza svinjskog mesa iz EU u Srbiju i nedovoljna zaštita domaće proizvodnje reflektovati na cenu svinja u narednom periodu?  Interventni otkup je skoro završen, ali uzroci naglog pada cene tovljenika nisu otklonjeni.
(www.budapestbeacon.com)