banner-image

Baštovani budućnosti u gradovima

Ovaj konceptualni projekat arhitekata iz kompanije “SPARK“ dizajniran je tako da ispuni potrebe sve starije singapurske populacije, a u osnovi kombinuje zgradu za stanovanje i urbanu farmu. Nastao je kao odgovor na činjenicu da će do 2030. godine svaki peti stanovnik Singapura biti stariji od 65 godina, što će dodatno opterećivati infrastrukturu celog regiona i ograničene resurse. Zato ova urbana farma pruža mogućnost starijim građanima da žive u prijatnom okruženju iako je gusto naseljeno.

Projekat starijim građanima nudi i mogućnost zaposlenja nakon penzionisanja, odnosno mogućnost da deo radnog vremena provedu radeći u bašti pod upravom profesionalnog tima. Javne površine za baštovanstvo biće smeštene na donjim nivoima ovih stambenih kompleksa, dok su privatne na zakrivljenim terasastim formacijama. Pored toga što bi donosilo zaradu, baštovanstvo bi doprinosilo i osećaju zajedništva i poboljšanju zdravlja stanara.

 „Dizajnirali smo ovaj koncept za Singapur, ali može da se primeni na bilo kojoj lokaciji na kojoj je moguće gajiti povrće na fasadama i krovovima zgrada“, objašnjava direktor SPARK-a Stiven Pimbli. „Nadamo se da će se ovaj projekat zaživeti u budućnosti, jer je ceo projekat ostvarivo rešenje za stvarne i hitne probleme sa kojima se susreću mnogi veliki gradovi sveta“, dodaje Pimbli.

Privatan prostor za baštovanstvo nalazi se na zakrivljenim terasama.

 

Baštovanstvo doprinosi osećaju zajedništva i poboljšanju zdravlja stanara.

 

 

Javni prostor za baštovanstvo smešten je na nižim nivoima.

 

 

Stanarima se pruža mogućnost zaposlenja pod nadzorom profesionalnog tima.

 

 

Poprečni presek kompleksa svedoči da su arhitekte iz kompanije „SPARK“ dobro planirale svaki detalj kompleksa i veoma dobro uskladili sve elemente koji su neophodni za normalno funkcionisanje svakodnevnog života.

 

 

Vodni sistem je osmišljen tako da reciklira vodu i maksimalno koristi padavine za zalivanje zelenih površina i biljaka u farmi.

 

 

Sistem za energetsku održivost, odnosno stvaranje energije iz biomase takođe doprinosi samostalnosti ovog stambenog kompleksa jer je jedan od imperativa kompanije „SPARK“ i maksimalna energetska efikasnost. 

 

 

Foto: designboom.com

Izvor: Moja kuća