banner-image

Uvoz mleka prelazi sve granice

Da Srbija uvozi i ono što sama može i mora da proizvodi i nije neka novost, ali je novina da preko granice dovlačimo sve više  i mleka i sira a taj uvoz prelazi sve granice. Već godinama sve moguće i nemoguće vlasti i vlade u ovoj državi se kunu da im je stočarstvo proiritet, ali što se oni više busaju u grudi stočarstvu i stočarima je sve gore i gore. A ako laže koza ne laže koza ne lažu mleko i sir, to jest prosti podaci o njima.

U Srbiju je u periodu od 1. januara do 1. maja ove godine uvezeno oko 2.700 tona mleka, mleka u prahu i sireva, što je više nego duplo u istom periodu prethodne godine pokazuju podaci Uprave carina. Za četiri meseca 2015. godine u našu zemlju uvezeno je mleka, mleka u prahu i sireva za gotovo šest miliona evra, dok je u istom lanjskom periodu uvezeno oko 1.200 tona mleka, mleka u prahu i sireva, čija je vrednost bila četiri miliona evra. Januar 2015. godine obeležio je uvoz od oko 620 tona mleka, mleka u prahu i sireva u vrednosti od gotovo 1,3 miliona evra, dok je u narednom mesecu uvoz bio neznatno veći.

U februaru je, naime, uvezeno nešto više od 650 tona ovih namirnica u vrednosti od gotovo 1,5 milion evra, navodi se u podacima .

Gotovo sličan uvoz je obeležio i april tokom kojeg je uvezeno skoro 650 tona u vrednosti od oko 1,5 miliona evra.

Mart je obeležio najveći uvoz, te je tako tokom ovog meseca uvezeno više od 800 tona u vrednosti od gotovo 1,8 miliona evra. Poređenja radi, tokom 2014. godine u januaru je uvezeno oko 250 tona pomenutih namirnica u vrednosti od gotovo milion evra. U februaru je uvezeno gotovo 250 tona mleka, mleka u prahu i sireva u vrednosti od preko 800.000 evra.

Lanjski mart je obeležio uvoz od skoro 390 tona ovih namirnica u vrednosti iznad milion evra, dok je u aprilu uvezeno oko 360 tona ovih namirnica u vrednosti, takođe, nešto iznad milion evra.

(Agrosmart)