banner-image

Svetski mediji hvale srpsko vino

Britanska agencija Rojters u današnjem tekstu ocenjuje da su se srpska vina uspešno vratila na svetsko tržište te da je proizvodnja ovog pića jedna od najbrže rastućih na domaćem tržištu. Agencija podseća na legendu koja kaže da rimski imperator Marko Aurelije Probus nikada nije dopuštao svojim vojnicima da sede besposleni. U mirnodopskim vremenima davao im je zadatak da sade vinograde na obroncima planine Alma Mons, današnje Fruške gore.

Tokom vekova, proizvodnja vina na području zapadnog Balkana je postala plemenit i unosan posao. Dva svetska rata, zanemarivanje u doba komunizma i decenija previranja na kraju 20. veka devastirali su industriju vina, ali su u Srbiji, pak, ponovo primetni zeleni izdanci oporavka, ocenjuje Rojtes.

Izvoz nagrađivanih srpskih vina raste, dok su državne zadruge koje su u komunističkom dobu proizvodile velike količine vina slabog kvaliteta unapredile poslovanje, a broj privatnih vinograda na kojima se uzgajaju autohtone vrste grožđa porastao.

„Srpska vina se vraćaju na tržišta. U proteklih deset do petnaest godina ostvarili smo veliki napredak na planu unapređenja proizvodnje i kvaliteta“, izjavio je Miroslav Kovačević (47), koji pripada trećoj generaciji proizvođača vina iz Iriga, gde njegova porodična vinarija zapošljava oko 120 ljudi.

„U periodu 2006-2014. godine, izvoz vina i drugih alkoholnih pića proizvedenih na bazi grožđa i više je nego udvostručen na 17 miliona evra, uprkos poplavama i lošim vremenskim uslovima koji su ugrozili prošlogodišnje useve“, saopštio je Republički zavod za statistiku Srbije.

Na prošlogodišnjoj svetskoj dodeli nagrada za najbolja vina u Londonu je 25 srpskih vina osvojilo medalje i preporuke, što je znatno više u odnosu na samo dva vina koja su nagrađena u 2008. godini.