banner-image

Mali posedi koče poljoprivredu

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je da ministarstvo preuzima brojne mere kako bi popravilo poslovni i investicioni ambijent u agraru jer ovaj sektor, kako je istakla, predstavlja veliku razvojnu šansu Srbije.

Ona je ukazala da ministarstvo sprovodi niz aktivnosti koje imaju za cilj ukrupnjavanje zemljišnih poseda i smanjenje usitnjenosti parcela, ali i povoljnije kreditiranje poljoprivrede.

Nepovoljna struktura zemljišnih poseda, tj prosečna površina od 5,4 hektara koji su podeljeni u više od tri parcele, onemogućava zasnivanje moderne i masovne proizvodnje zasnovane na ekonomiji obima, istakla je ona.

Poljoprivreda je, kako je rekla, jedan od retkih sektora koji godinama beleži suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni, i istakla da je i prošle godine, uprkos poplavama, zabeležen suficit od preko milijardu evra.

Govoreći o životnoj sredini, ministarka je rekla da su ukupni troškovi ispunjavanja svih pravnih tekovina EU u oblasti životne sredine do 2030. godine oko 10,6 milijardi evra od čega su najzahtevniji sektor za vode, opad i sektor industrijskog zagađenja.

To ne treba posmatrati samo kao trošak, jer unapređenje tog sektora daje ogromne prednosti za građane i privredu, istakla je Bogosavljević-Bošković.

(RTV)