banner-image

Ukrajinci bi Perutninu Ptuj

Na skupštini društva „Perutnina Ptuj“ odvijaće se prava borba za preuzimanje kompanije. Ljubljanski list „Delo“ nezvanično saznaje da je poboljšanu ponudu za preuzimanje ptujske kompanije podneo ukrajinski živinarski gigant MHP.

Ukrajinci nude najmanje 8,25 EUR po deonici i tako su za četvrtinu evra premašili ponudu „Slovenske industrije čelika“ (SIJ).

Ukrajinska kompanija je bila među dva ponuđača u postupku traženja potencijalnog investitora kojeg je u skladu sa sporazumom banaka poverilaca vodila francuska finansijska konsultantska kompanija „BNP Paribas“. Ona je predložila da je za dokapitalizaciju najprimereniji SIJ, koji nudi 40 mil EUR.

Razloge za ovu odluku izvršni direktor „Perutnine Ptuj“ Roman Glaser predstavio je u saopštenju Uprave o razlozima potpunog isključenja prava preče kupovine deonica postojećim deoničarima. Iz izveštaja proizlazi da je MHP, koji je u većinskom vlasništvu ukrajinskog milijardera Jurija Kosiuka, za dokapitalizaciju ponudio 8 EUR po deonici, ali samo do oko 18,4 mil EUR, što bi bilo ispod očekivanja banaka poverilaca.

Zabrinjava i zahtev da se ulog utroši na razvoj kompanije i plaćanje dugova. Upravi je, takođe, vrlo nepopularan zahtev za uvođenje sistema upravljanja.

Ruski vlasnici čelične industrije stoga nude kapitalnu injekciju od 40 mil EUR, o kojoj će se odlučiti na današnjoj skupštini. Pri tome ne treba zanemariti činjenicu da tolika dokapitalizacija i puno isključenje prava prvenstva dosadašnjih deoničara otvara vrata za kupovinu čitave kompanije nakon cene preuzimanja od 8 EUR po deonici. MRA predviđa injekciju kapitala od 20 mil USD, ali time investitor neće dobiti dovoljno veliki udeo, a kompaniju nije moguće preuzeti po dokapitalizacionoj ceni.

Na skupštini će stoga biti odlučeno da li će plan Tibora Simonka, bivšeg direktora SIJ-a i prvog nadzornika „Perutnine Ptuj“, i Romana Glasera proći.

Glaser je već pozdravio nameru ruskih metalskih radnika za dokapitalizacijom kompanije. Nekoliko meseci pre toga, SIJ je izdao obveznice za 43 mil EUR, što je pozdravljeno od države, koja u SIJ-u ima četvrtinu udela

(Agropress)