banner-image

Jabuke obaraju rekord

Rod svih voćnih vrsta u Srbiji biće veći za 10 do 20 odsto nego lani, a rekordan prinos beleži se kod jabuke, izjavila je Tanjugu rukovodilac Grupe za voće, povrće i alkoholna pića Ministarstva poljoprivrede Kolinda Hrehorović.

Prema podacima sa terena, berba jagode, trešnje, višnje i kajsije je završena, dok se berba nektarine, breskve, maline, kupine i borovnice privodi kraju, odnosno obavljena je na više od 95 odsto površina, navela je Hrehorović. U toku je intenzivna berba jabuke, kruške, šljive i leske, napomenula je Hrehorović.

„Trenutno stanje zasada jabuke ukazuje da će ovogodišnji rod dati rekordan prinos od oko 350.000 tona“, naglasila je Hrehorović.

Ona je objasnila da je ostvaren prosečan prinos jabuke veći u odnosu naprošlu godinu, i bio bi i viši da izuzetno toplo vreme u julu iavgustu, nije doprinelo smanjenju prinosa, naročito u zasadima koji se ne navodnjavaju.

„Štete se pre svega manifestuju u manjoj krupnoći ploda, otpadanju ploda pred berbu i ožegotinama na plodovima pojedinih osetljivih sorti, čime je umanjen opšti kvalitet ploda“, rekla je Hrehorović.

Obrano je oko 70 odsto ukupnih površina kruške predviđenih za berbu i očekuje se veći rod i bolji kvalitet plodova u odnosu na prošlu godinu, a očekuje se značajno bolji rod i kvalitet dunje, čija je berba započela, ukazala je Hrehorović. Rod kajsije i šljive u ovoj godini je lošiji u odnosu na 2014, a razlog ovome su prvenstveno prošlogodišnjine povoljni uslovi, bolesti sušenja grana nakon cvetanja, opadanje lisne mase i nespremno ulaženje u zimu, koji su bitno uticali na ovogodišnji rod pomenutih vrsta voćaka. Procene su da će rod kajsija i šljiva biti manji za oko 30 odsto. Berba breskve i nektarine je praktično završena, a očekuju se veći prinosi u odnosu na prošlu godinu. Rod višnje je na nivou prošlogodišnjeg, a kvalitet ploda se ocenjuje kao izuzetan, sa sadržajem suve materije čak do 22 odsto. Rod maline u odnosnu na prošlu godinu je veći i ukupan rod se nalazi na nivou višegodišnjeg proseka. Procenjuje se da će ovogodišnji rod maline biti oko 66.000 tona, sa površine od oko 11.000 hektara i prosečnim prinosom po hektaru od šest tona, što je više za 7,2 odsto u odnosu na 2014. godinu. Ovogodišnje površine pod jagodama u pojedinim regionima su povećane, pa se očekivao i viši rod. Međutim, zbog nepovoljnih vremenskih uslova u vreme berbe (padavina), smanjen jerod u odnosu na prošlu godinu. Započeta je berba oraha, očekuje se rod i kvalitet na nivou prošle godine. Trenutno je obrano oko 30 odsto površine predviđenih za berbu lešnika i očekuje se rod na nivou prošle godine uz bolji kvalitet ploda.