banner-image

SPOS gradi fabriku za med

Pčelari Srbije planiraju u Jagodini gradnju pogona za otkup i izvoz meda po standardima Evropske unije, vrednosti oko 600.000 evra.

Jagodina je predviđena zbog dobre lokacije, na koridoru 10, a pogon bi bio u okviru Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) koji ima pravo da se bavi i privrednom delatnošću, objasnio je zamenik predsednika te organizacije Milutin Petrović.

– Konkurisali smo za sredstva kod Evropske unije i nadam se da ćemo ih dobiti – rekao je on na sastanku s pčelarima i istakao da SPOS želi da napravi jedan takav pogon po najvišim standardima kvaliteta „pre nego što ih EU na to natera“.

Pčelarstvo je u Srbiji najorganizovanija grana poljoprivrede, a pčelari godišnje, zavisno od godine, proizvedu 6.000 do 8.000 tona meda od kojih oko polovine izvoze, istakao je on.

Jagodina je za gradnju jednog takvog pogona interesantna ili Batočina, dodao je on i ocenio da je rešenje za srpskog pčelara da budu ujedinjeni, što sada nije slučaj.

– Nažalost, sada to nismo, sami sebe saplićemo i obaramo cene meda na inostranom tržištu o čemu će više reči biti na Saboru pčelara – dodao je Petrović.

Cena meda na evropskom tržištu, u otkupu, je 5,4 centa. 

Prijemu u Jagodini prisustvovali su čelnici pčelarskih društava Arilja, Kragujevca, Novog Sada, Smederevske Palanke, Novog Bečeja, Surdulice, Velike Plane, Lapova, Petrovca na Mlavi, Svilajnca, Žagubice, Despotovca, Oparića, Trstenika, Lazarevca, Lučana, Ivanjice, Kosjerića, Čajetine, Nove Varoši, Prijepolja, Rače, Velikog Gradišta, Zrenjanina, Bajine Bašte…