banner-image

Srbija svetu proda polovinu meda

Polovina ukupne proizvodnje meda u Srbiji oko 3,5 hiljada tona se izveze, a mogućnost izvoza je neograničena i zavisi od proizvodnje, izjavio je u Jagodini zamenik predsednika Saveza pčelara Srbije Milutin Bata Petrović na prijemu kod predsednika Skupštine tog grada Dragana Markovića Palme. Srbija ima 670 hiljada košnica,a proizvodnja je od 6 do 8 hiljada tona.

-Napravili smo unikatnu Srpsku teglu za med, po ugledu na Nemačku. Tegle su ušle u upotrebu. Očekujemo da dobijemo sredstva iz EU za izgradnju pogona za otkup, pakovanje i izvoz meda. Trgovci nam obaraju cene sa 4,7 evra po kilogramu na 3,6 evra, tako da je izgradnja tog pogona jedina naša odbrana od njihove samovolje. Izvozna cena meda je 5,4 evra. Profit će se koristiti za unapređenje pčelarstva u Srbiji. Inače,svu količinu meda koju proizvedemo možemo da izvezemo, nikada nam nije vraćen ni kilogram meda – ističe Petrović.

Marković je podsetio da je taj grad organizovao putovanje 60 pčelara u Grčku, te da su tom prilikom izlaganaja na sajmu Srpskih proizvoda oni prodali svu količinu meda koju su poneli.

(Blic)