banner-image

Potrebna nam je strategija za soju

Srbija, u jednoj oblasti, ima ono što cela Evropa želi – jedino Srbija ima kompletan lanac proizvodnje soje koja nije genetski modifikovana i to dovoljno za svoje potrebe. Takođe, od izvoza soje naša zemlja zaradi oko 82 miliona dolara. Međutim, i to bi uskoro moglo da se promeni. Preporuka Evropske unije kao i Svetske trgovinske organizacije je da se važeći zakon o GMO uskladi sa EU regulativom.

„Vlada Srbije radi na stratgiji koja će omogućiti da Srbija zadrži položaj najvećeg proizvođača GMO FREE soje u Evropi. Važno nam je da nađemo način kako bi naši proizvođači mogli da iskoriste svoj jedinstveni položaj zemlje u kojoj su svo meso, mleko i jaja proizvedeni od životinja koje su hranjene sa GMO FREE sojom. Jedan od načina je i dobijanje oznake kvaliteta, i zato nam je potrebna jasna srategija i pomoć prijatelja kao što je Dunav Soja asocijacija“, rekao je Danilo Golubović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede.

Goran Živkov, iz SEEDEVa, koji je u saradnji sa velikim brojem učesnika u tržišnom lancu proizvodnje, prerade i prodaje soje, radio studiju „Efekti GMO liberalizacije na tržište soje u Srbiji“ smatra da će jedina izvesna posledica usklađivanja zakona o GMO sa EU i STO biti mogućnost uvoza GM sojine sačme u Srbiju i njeno korišćenje za stočnu ishranu, kao što je to dozvoljeno u svim zemljama u Evropi i svetu.

„To ipak ne znači da će se GMO sojina sačma i uvoziti. Istraživanje je pokazalo da bi možda najrealnija opcija bila da uvoz sojine sačme bude na nivou od 10 do 20 odsto domaće potrošnje“ smatra Živkov.

Dunav Soja je internacionalna, neporofitna organizacija koja okuplja proizvođače i prerađivače soje, proizvođače mesa, mleka, jaja, ali i trgovinske lance širom Evrope, koji zajedno doprinose stvaranju čvrste osnove za proizvodnju visokokvalitetne hrane za ljude i životinje sa GM FREE kvalitetom i kontrolisanim poreklom u regionu Dunava, a kroz označavanje prehrambenih proizvoda (Danube Soya oznaka). 

„ I neki trgovinski lanci u Srbiji, poput Merkatora S, već su prepoznali važnost Dunav Soja oznake kvaliteta, i sa svojim dobavljačima Merkator robne marke rade na sprovođenju standarda i označavanju svojih proizvoda“, rekla je Marija Kalentić regionalna direktorica Dunav Soje.

http://www.agropress.org.rs