banner-image

Sređivanje okućnice u jesen

Bašte su u oktobru  prepune plodova koje treba zbrinuti za duge zimske dane. Sem branja, ostavljanja plodova u podrume i pravljenja zimnice, baštovani imaju posla i sa velikim količinama raznog organskog materijala koji se polako nakuplja prilikom uređivanja i čišćenja bašti i okućnica. Česta praksa je, bar do skoro, bila spaljivanje lišća, granja i ostalog „đubreta“ koje se nakupilo, a nije zgoreg da ponovim da je paljenje organskog materijala zakonom zabranjeno i predstavlja veliku štetu  za životnu sredinu kao i za vlasnika parcele.

Šta se sve može prikupiti iz bašte: spoljni listovi raznih salata i kupusnjača, lisne peteljke spanaća, mahune i stabljike graška, lišće korenastog povrća, ostaci pri branju rotkvica i rotkvi  i brojni drugi biljni delovi od kojih se ne spremaju jela niti se njima hrane životinje. Toga bude svakodnevnevno jer se, u ovo vreme, beru i paradajz i paprika, kornišoni, mladi luk, rukola, šećerac, bundeve… Stabljika ima na pretek. Veće listove i stabljike iseckati na 5 cm dužine makazama za orezivanje žive ograde i stavljati na posebnu gomilu koja je zaklonjena od sunca.

Trava je, posle kiša, stigla za još jedno košenje,  ostaviti da se prosuši i pripremi za kompostiranje. Polomljenih i starih grana ima između voća i ukrasnog drveća i žbunja. Grane pokupiti, mlade i tanke iseći makazama za živu ogradu, a ukoliko nemate seckalicu za granje, deblje pripremiti za loženje. Po bašti i u ukrasnom delu vrta ima puno precvetalog cveća.  sve stabljike, sem ruža i pelina, iseckati i stavljati na posebnu gomilu za pripremu komposta. Korovske biljke ostavljati sa strane i ne mešati sa ostalim organskim materijalom.

Polako opada lišće i mora se sakupljati svakih nekoliko dana.  Stavljati ga na gomile do pravljenja kompostne humke. Lišće koje se nalazi ispod voća, žbunova i grmlja ne grabuljati već ostaviti da se prirodno razlaže. Prilikom stavljanja sloja lišća oko voćki, odmaći ih od stabla.

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.