banner-image

Mali farmeri na vetrometini tržišta

„Proizvođači mleka, posebno mali sa jednom do devet krava, koji čine 97% farmi u Srbiji su posebno pogođeni trgovinskim sporom između EU i Ruske Federacije. U cilju zaštite primarnih proizvođača, Ministarstvo i Vlada Republike Srbije su uveli prelevmane na uvoz mleka i mlečnih proizvoda i intervenisali otkupom tržišnih viškova mleka“, izjavila je ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković, prilikom obilaska poljoprivrednog gazdinstva u Šajkašu.

Ministarka je istakla da je Vlada formirala Radnu grupu, kako bi se dodatno zaštitili proizvođači i dodala da Radnu grupu čine stručnjaci iz oblasti bezbednosti hrane, javnog zdravlja i resornih institucija.

„Na osnovu stručnog mišljenja vodećih institucija u oblasti zdravlja i bezbednosti hrane, u prvom redu Instituta za javno zdravlje dr Milan Jovanović Batut, radna grupa je predložila da dozvoljeni nivo aflatoksina M1 bude 0,25 mikrograma“, naglasila je Bogosavljević Bošković.

Ministarka je rekla da je novi nivo je dva puta rigorozniji od međunarodno priznatog standarda od 0,5 mikrograma koji važi u 3/4 sveta i zemljama poput SAD, Kine, Rusije, većine zemalja Latinske Amerike i Azije.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i stručna radna grupa intenzivno prati poštovanje standarda bezbednosti hrane stalnim nadgledanjem i kontrolom proizvoda na tržištu.

(Agrosmart)