banner-image

Makedonci opet sabotiraju brašno iz Srbije

Poslovno udruženje „Žitovojvodina“ traži da se hitno reši problem opstrukcije izvoza brašna u Makedoniju.

To udruženje je predložilo uvođenje mera reciprociteta na uvoz odredjenih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz te zemlje. U dopisu Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, „Žitovojvodina” predlaže da te recipročne mere budu uvedene odmah, i to na sličan, neformalan način, kako je to Makedonija uradila prema uvozu brašna ovogodišnje proizvodnje iz Srbije.

Vršilac dužnosti direktora „Žitovojvodine” Zdravko Šajatović podsetio je na aktuelnu problematiku u vezi s izvozom brašna iz Srbije u Makedoniju, ističući da „opstrukcija izvoza brašna proizvedenog od pšenice roda 2015. godine traje u kontinuitetu od jula do danas”. On je naveo da se u početku, u julu, makedonske markice za brašno uopšte nisu izdavale bez postojanja nekog formalnopravnog dokumenta donetog od Vlade Makedonije ili nekog obrazloženja makedonskog Ministarstva poljoprivrede.

U avgustu je, na osnovu intervencija našeg ministarstva trgovine i ambasade Srbije u Skoplju, a na osnovu inicijative „Žitovojvodine”, počelo izdavanje markica za brašno, ali samo oko polovine od trebovane količine. Već u drugoj polovini avgusta opet je prestalo izdavanje tih markica, jer se čekalo da se završi tender za izbor štampara za markice. U septembru je, nakon završenog tendera, počelo izdavanje markica i domaći izvoznici brašna su se ponadali da će taj postupak biti normalizovan, u trebovanoj količini, navodi se u saopštenju.

Doodaje se da je „ponovo prisutna opstrukcija u Ministarstvu poljoprivrede Makedonije i da se markice izdaju u količini koja je upola manja od trebovane”.

(Dnevnik)