banner-image

Ćate loše izračunale subvencije

Stručnjaci u Ministarstvu poljoprivrede pogrešno su proračunali potrebe u agrarnom budžetu, pa će za isplatu subvencija, za ovu godinu nedostajati više od 10 milijardi dinara. Od toga, više od šest milijardi nedostaje za podsticaje u biljnoj proizvodnji, pa je državnu pomoć po hektaru dobilo manje od petine ratara koji su podneli zahteve. Isto je i sa gorivom, đubrivom, priplodnim grlima…

Ovo za „Novosti“ tvrdi Marijan Rističević, predsednik skupštinskog Odbora za poljoprivredu. Kako kaže, projektovana je manja suma od potrebne.

– Upozoravali smo da to neće biti dovoljno – ističe Rističević. – Sada pritiskaju zemljoradnici, a činovnici žele da sakriju odgovornost. Zbog tih omaški, sada mogu da se dese kašnjenja u isplati stočarskih subvencija, dok će minus biti sigurno kod goriva i đubriva. Umesto da se svađamo ko je kriv, trebalo bi da se ujedinimo i da nađemo način kako da rešimo ovaj problem. Postoje određena dugovanja koja seljaci imaju, pa bi to moglo da se prebije. To je, možda, jedan od načina. Na kraju, verujem da će sve obaveze, ipak, biti isplaćene.

Prema podacima do kojih su „Novosti“ došle, za premije za mleko nedostaje oko 500 miliona dinara. Za gorivo i đubrivo nedostajaće više od dve milijarde dinara, a manjak je i kod subvencija za priplodna grla, oko 700 miliona dinara. Inače, samo za podsticaje u biljnoj proizvodnji, Ministarstvu poljoprivrede stiglo je 275.869 zahteva. Od toga su isplaćena 49.052 gazdinstva.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da je postojeći agrarni budžet usvojen u Skupštini RS, a u skladu za Zakonom o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Kako ističu, svi pristigli zahtevi izmiruju se u skladu sa raspoloživim kapacitetima.

– Imajući u vidu da je u ovoj godini registrovano oko 350.000 gazdinstava, Ministarstvo ulaže maksimalne napore da izmiri svoje obaveze prema poljoprivrednicima – navode u resoronom ministarstvu.

– Zbog ograničenih ljudskih resursa kojima raspolaže Uprava za agrarna plaćanja, a i činjenice da navedenih 350.000 korisnika podnosi zahtev za dve i više mera, nadamo se da će se pokazati i određeno razumevanje samih poljoprivrednika, kada je reč o intentizetu isplate subvencija. Posebno imajući u vidu da do kraja godine ima više od dva meseca, zbog čega ne bi trebalo iznositi preuranjene zaključke kada je reč o isplati subvencija.

Da su poljoprivrednicima pare preko potrebne, smatra i Sanja Bugarski, predsednica Asocijacije proizvođača mleka Vojvodine. Prema njenim rečima, za biljnu proizvodnju nedostaju sredstva, jer u Ministarstvu poljoprivrede nisu znali elementarne stvari da obračunaju.

– Premijer Srbije rekao nam je da za mleko i priplodna grla mora da bude novca, ali se u resornom ministarstvu toga ne pridržavaju – ističe Bugarski.

– Sada se kasni sa isplatama, ali za priplodna grla rok da se podnese zahtev bio je 15. oktobar. Neko je to predao još u junu, ali pare nije dobio. Subvencije za priplodna grla vezuju se za broj životinja, a svake godine ih imamo sve manje. Nije mi jasno kako nije izračunato dobro. Trebalo je to samo sabrati. Da bismo dobili tih 25.000 dinara po grlu, moramo po svakoj kravi da damo 12.500 dinara regionalnim službama za svu potrebnu papirologiju.

Kako kaže Bugarski, premije za mleko, za drugi kvartal su isplaćene, a u decembru bi trebalo da bude za treće tromesečje. Četvrti kvartal prenosi se u narednu godinu.

BEZ SUBVENCIJA – PROPAST

Kako nam je rekao Ljubiša Jovanović, predsednik Udruženja proizvođača mleka Srbije, situacija će biti loša, ukoliko se ne isplate subvencije.
– Ne želim da verujem da će se to dogoditi – priča Jovanović.
– Za sada imamo podršku države i ne računamo da nam to neće dati. Trenutno isplata sporadično kasni, ali je to bilo i ranije zbog problema u Agenciji za agrarna plaćanja. Ove godine je došlo do zastoja zbog para u Trezoru, ali se sada i to prevazilazi. Prošle godine je isplaćeno sve, pa ne bi valjalo da ne daju novac.

BIĆE PARA

„Novosti“ nezvanično saznaju u Nemanjinoj 11 da će sve subvencije, bez obzira na loše isplanirane stavke u resornom ministarstvu, biti isplaćene u najskorije vreme.

(Večernje novosti)