banner-image

U kafu sipali surogate

Rezultati kontrola Poljoprivredne inspekcije Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine pokazali su da je od 126 kontrolisanih subjekata koji proizvode i u promet stavljaju proizvode od kafe, pet koristilo surogate u svojim proizvodima Prisustvo surogata u kafi utvrdjeno je kod sledećih proizvodjača: SZTGUR „Biseri“ i „Sandra prestiž plus”, oboje iz Arandjelovca, „Marko kafa” d. o. o. (Kragujevac), ZTR i agencija „Fontana frut ADDS“ (Pančevo) i „Centar M“ (Nakovo, Kikinda).

Neodgovorni proizvodjači su time potrošače dovodili u zabludu jer su umesto pržene mlevene kafe, kupovali prženu mlevenu kafu sa surogatom. Po Pravilniku o kvalitetu sirove kafe, proizvodima od kafe, surogatima od kafe i srodnim proizvodima, propisano je da, ukoliko se surogati koriste, proizvodjač je dužan da to i naznači na deklaraciji.

Rešenjem inspektora izriče se zabrana prometa kafe koja sadrži surogate a da proizvodjač to nije naznačio u deklaraciji.Kod svakog drugog subjekta utvrdjena je odredjena neusaglašenost. U devet slučajeva su to bile neprihvatljive neusaglašenosti, te im je rešenjem inspektora zabranjen promet. Poljoprivredni inspektori su u okviru svojih nadležnosti obavili kontrole kod subjekata proizvodjača proizvoda od kafe s ciljem provere uspostavljenog sistema bezbednosti hrane po principima HASSP, uslova higijene i sledljivosti, uključujući i uzorkovanje na prisustvo surogata i uskladjenost deklaracije s važećim pravilnikom. To se odnosi na proveru poslovanja subjekata sa spiska dostavljenog kao prijava od NOPS-a, i provera obezbedjenja dokaza o bezbednosti i kvalitetu proizvoda koje subjekti obezbedjuju samokontrolom.

(Agrosmart)