banner-image

IPARD u "Mojoj bašti"

-Jedna od najvažnijih aktivnosti projekta „Dani poljoprivrede Kinkinda 2015“ je manifestacija „Moja bašta“, šesta do sada. Prvog dana, u četvrtak, u skupštinskoj sali kikindske opštine održan je okrugli sto posvećen temama udruživanja poljoprivrednika, bez obzira na to da li je reč o zadrugama, asocijacijama, udruženjima… jer je to možda i najvažniji preduslov uspešnijeg nastupa na tržištu i plasmana poljoprivrednih proizvoda. Takođe, razgovaralo se o pretprisupnim fondovima za ruralni razvoj, odnosno IPARD programu, koji je pred nama i za koji poljoprivrednici treba da se pripreme i što bolje informišu  – rekao je predsednik UO Banatske lenije Nikola Filipović nakon panel diskusije u kojoj su učestvovali  predstavnici poljoprivrednih udruženja, Ministarstva poljoprivrede, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, Severnobanatskog okruga, Opštine Kininda i konsultantske kuće „Speskom konsalting“.

Pomoćnik ministra poljoprivrede zadužen za evropske integracije Dragan Mirković kazao je da se došlo do zaključka da sve nedostatke svi akteri u ovom poslu treba zajedno da rešavaju – i probleme nedovoljnog  udruživanja poljoprivrednika i nedostatka konkurentnosti i lojalne i nelojalne konkurencije, odnosa sa prerađivačkom industrijom…

-Moramo da razgovaramo, uvidimo kako ćemo probleme rešiti da bi stigli do evropskih fondova i koristili ta sredstva kao trening za buduće članstvo u EU. Neophodno je da radimo zajedno, da u saradnji sa lokalnim samoupravama, savetodavnim službama i drugim institucijama približimo IPARD program koji je Evropska komisija odobrila Srbiji početkom ove godine i za koji se očekuju prvi pozivi – naglasio je on.

Biljana Viduka iz „Speskom konsaltinga“, saradnica na projektima „Banatske lenije“ istakla je da je veoma važno da poljoprivrednici dobiju sve neophodne iformacije o IPARD programu kako bi mogli da mu pristupe.

-Treba sada početi, važno je da krenemo sa pripremom što pre, a valja imati u vidu da se taj proces se ne završava u trenutku kada se otvori konkurs jer tek onda zapravo počinju ozbiljne obaveze korisnika. Ceo program je složen i zahtevan, podrazumeva prepreke koje će se javljati na terenu, a uz to, postoje ozbiljne procedure i ozbiljna kontrola tih sredstava. Ali, IPARD ne treba da nas plaši već sve to treba da nam ide u prilog – poručila je Biljana Viduka.

(Agrosmart)