banner-image

Viktorija grupa – lider u regionu

Uprkos teškim uslovima u kojima posluje agroprivreda Srbije “Viktorija grupa” uspela je da izveze više od 50 odsto svojih proizvoda i da postane ključni regionalni otkupljivač poljoprivrednih proizvoda, izjavio je direktor operacija u toj kompaniji Nikola Vujačić.

Dok su poljoprivredni proizvođači u našem okruženju izuzetno subvencionisani, podsticaji države našoj poljoprivredi su veoma mali ili gotovo da ne postoje, što stvara velike teškoće agrarnom sektoru, upozorio je Vujačić u Subotici, na petom poljoprivrednom forumu “Hrana za Evropu”.

Učestvujući u diskusiji o efektima privatizacije i investicijama u domaćem agraru, on je naglasio da bi naša država trebalo da pokuša da stvori jednake uslove za privređivanje poljoprivrednim proizvođačima u Srbiji sa onima u Hrvatskoj ili drugim zemljama, kako bi oni mogli da ravnopravno stanu na crtu konkurenciji.

Vujačić je istakao da bi našim proizvođačima trebalo značajnije pomoći da bi oni, u vremenu kada ne postoje carinske barijere, mogli da uspešnije nastupaju na tržištu, sa onima čija je proizvodnja izuzetno subvencionisana.

I u tako teškim uslovima Viktorija grupa je ove godine izvezla od 50 do 60 odsto svoje ukupne prodaje, a čak 70 procenata proizvoda svoje članice Sojaproteina iz Bečeja, rekao je Vujačić i dodao da takvi rezultati kompaniji otvaraju dobre mogućnosti za proširivanje kapaciteta i uvođenje novih tehnologija.

Činjenica je da su poslednje godine prilično “posne” kada je reč o ozbiljnom investiranju u srpskoj poljoprivredi, rekao je Vujačić i dodao da je Viktorija grupa, bez obzira na takvo okruženje, ove godine investirala ukupno 11 miliona evra.

Te investicije usmerene su u prvom redu na povećanje kapaciteta u Sojaproteinu i na uvođenje novih tehnoloških procesa, u skladu sa svetskim trendovima u poljoprivrednom sektoru, naveo je Vujačić.

On je napomenuo da je Viktorija grupa najveći otkupljivač soje i suncokreta u Hrvatskoj, a značajno je prisutna i u otkupu poljoprivrednih proizvoda u Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj.

Ta kompanija svoje proizvode prodaje širom sveta, od Japana do Čilea, naveo je Vujačić i dodao da Viktorija grupa izvozi u 50 zemalja, a u Evropi je “broj jedan” kad je reč o prodaji sojinih proteina, od industrije mleka i mesa, do komponenti za stočnu hranu.

On je u razgovoru na panelu istakao da je privatizacija bečejskog Sojaproteina bila jedna od najboljih privatizacija u srpskoj privredi i dodao da nije bilo te privatizacije tog preduzeća, ono danas ne bi ni postojalo.

Vujačić je podsetio i na to da je Viktorija oil u Šidu 2005. godine kupljeno iz stečaja, a danas je to kompanija koja proizvodi oko polovine ukupne proizvodnje jestivog ulja na teritorijama država bivše Jugoslavije i izvozi više od 50 odsto svoje proizvodnje.

(Tanjug)