banner-image

Novi život evropskog sela

Međunarodna konferencija RURAKT na temu „Re-evaluacija ruralnih područja kroz razvoj socijalnih gazdinstava” u okviru programa EU „Evropa za građane i građanke”, koji se finansira iz fondova EU, održana je u Kanjiži. Vodeći partner u projektu je regija Molize iz Italije, ukupna vrednost projekta je 149.000 evra, a lokalna samouprava Kanjiže je uključena kao jedan od 15 partnera iz osam država.

Konferenciju je otvorio predsednik kanjiške opštine dr Mihalj Bimbo, a projekat je predstavio načelnik Odeljenja za privredu, finansije i razvoj Opštinske uprave Kanjiža Robert Fejstamer. Pored Srbije u projekat su uključeni partneri iz Italije, Španije, Albanije, Grčke, Makedonije, Hrvatske i Bugarske. Fejstamer objašnjava da je mreža naselja uključenih u projekat nastala sa ciljem da odgovori na pitanje kako se ponovo može proceniti pojam socijalnih gazdinstava, koja omogućavaju održivi razvoj života i ekonomije u ruralnim područjima.

– Ovo je skroz novi pojam i za nas i za celu Evropu, ali kao problem je jako značajan i ima veliki prioritet, jer ruralne sredine iz dana u dan ostaju bez ljudskih i finansijskih resursa, jer svi želi da žive i budu u velikim centrima. To u ovakvim sredinama kao što je Kanjiža možda i nije toliko prisutno, ali u naseljima pored većih gradova to se itekako oseća – ukazuje Fejstamer.

Na konferenciji su predstavljaena iskustva iz inostranstva, takođe i viđenje ove problematike stručnjaka iz pojedinih institucija iz kanjiške opštine, kao i mogućnosti da se razvoj ruralnih područja podstakne kroz lokalne, pokrajinske i državne programe. Kao jedan od najvažnijih ciljeva je traženje odgovora kako je na tom polju moguće na najbolji način integrisati agrarnu sa socijalnom politikom i kako razne institucije zajedno mogu da ostvare pomak na ovom polju.

(Dnevnik)